anchetaonline.ro

(VIDEO) Dosar penal în cazul evenimentului de la Cabana Capra, lovită de avalanșă!

de | 07.02.2023 10:32 | Știri, Eveniment, Importante, Județean

  • Cabana Capra lovită de avalanșă! 72 de persoane blocate!

 

INFORMAȚII NOI, 7 februarie 2023

Reprezentanții IPJ Argeș au anunțat faptul că în urma evenimentului de duminică, 5 fabruarie, atunci când zeci de turiști au rămas blocați la Cabana Capra de pe Transfăgărășanul închis, după ce au fost surprinși de două avalanșe, au deschis dosar penal.

Totodată oamenii legii anunță că cercetările continuă în vederea identificării tuturor conducătorilor autovehiculelor care au fost avariate.

 

În continuarea verificărilor privind evenimentul care a avut loc în noaptea de 04 spre 05 februarie a.c., pe DN 7C, în zona unei unități de cazare turistică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș desfășoară cercetări într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal.

 

De asemenea, polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării conducătorilor autovehiculelor care au fost avariate ca urmare a producerii avalanșei, pentru eliberarea autorizațiilor de reparație auto și luarea măsurilor legale care se impun. Până în prezent, a fost stabilită identitatea persoanelor care s-au aflat la unitatea de cazare turistică, și au fost identificate 14 autovehicule, însă până la emiterea prezentei comunicări nu a fost posibilă extragerea acestora, pentru constatarea avariilor și întocmirea documentelor legale”, anunță IPJ Argeș. 

 

ȘTIRE INIȚIALĂ

Aproape de miezul nopții a avut loc o avalanşă de dimensiuni mari care a lovit Cabana “Capra” de pe Transfăgărăşan.

Din fericire, nu au existat victime, au fost doar daune materiale, precum: geamuri sparte şi maşini distruse” au precizat reprezentanții Salvamont Argeş.

avalanșă

 

Șeful salvamontiştilor argeşeni, Ion Sănduloiu, a mai spus că riscul de avalanşă la această altitudine era de gradul 4 din 5.

Totodată a anunțat că Salvamont a mutat în această perioadă patrula de serviciu la Nucşoara.

Reamintim faptul că riscul de avalanșă este unul mare, de gradul 4 la peste 1800 de metri altitudine.

 

avalanșă

 

Avalanșa a curs pe valcelul pe care coboara pârâul Pisica, dinspre tunel, în aceasta seara, 4 februarie 2023.
În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș.
De asemenea la Balea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmatura Balii). Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei.
Cum ninsorile și vântul continuă este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000m, unele dintre acestea de dimensiuni mari, se menționează pe pagina de Facebook a Salvamont Argeș.

Salvatorii montani argeșeni mai precizează și faptul că vor încerca să survoleze zona cu o dronă și să observe liniile de rupere a zăpezii care au dus la formarea acesteia.

O a doua avalanșă a avut loc după ora 7 dimineața și a lovit parcarea din fața complexului hotelier. A distrus mai multe mașini și a acoperit drumul.

5 februarie. Forțe impresionante sunt dislocate către Cabana Capra

Reprezentanții ISU Argeș anunță faptul că în urma solicitărilor făcute de turiștii de la unitatea de cazare, se deplasează forțele de intervenție ale pompierilor argeșeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze.

 

 

Se va încerca evacuarea acestora până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului.

La misiune participă personal din partea Salvamont Argeș, IJJ Argeș și Secția Drumuri Naționale.

 

 

Pompierii argeșeni anunță totodată că pentru evacuarea celor 72persoane rămase izolate în Cabana Capra, km 108, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița.

 

avalanșă drum avalanșă politie drum

 

Polițiștii argeșeni transmit faptul că aproximativ 72 de persoane au rămas izolate la cabană iar autoritățile cu atribuții în domeniu sunt la fața locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor.

De precizat că drumul DN 7C este închis traficului, de la km. 104, încă de la data de 14 noiembrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104.

 

avalanșă arges avalanșă arges

 

Polițiștii verifică modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei

Oamenii legii vor verifica modul în care turiștii blocați la Cabana Capra au ajuns până acolo deși drumul este închis până la hotel.

Persoanele care nu au ținut cont de acest aspect pot fi sancționate cu 6 – 8 puncte și amendă între 870 și 1160 de lei.

Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public.

 

 

Reprezentanții Salvamont Argeș precizează totodată că se acționează pentru dezăpezire din ambele sensuri.

 

 

Salvatorii montani au reușit să facă o verificare cu drona.

În imaginile surprinse de Salvamont Argeș cu drona se pot vedea mai mulți brazi rupți.

 

 

A început evacuarea turiștilor de la Capra 

La Cabana Capra erau în total un număr de 72 de persoane.

57 erau turiști, dintre care 13 minori, veniți din București, Timiș și Argeș, iar 15 oameni, angajați ai complexului turistic.

Aceștia au fost evacuați în două grupuri, pe jos.  Primul grup, format din 17 persoane: 14 adulți și 3 copii, au ajuns la km 104, zona de unde drumul este deschis. Al doilea grup, de 41 de oameni, a fost coborât o ora mai târziu.

 

 

Aceștia au coborât însoțiți de echipe de intervenție.

Turiștii au fost îmbarcați în mijloace de transport.

 

Unii dintre aceștia au optat să facă deplasarea către București și municipiul Pitești cu microbuze și o autospecială de primă intervenție și comandă, pe când alții au început deplasarea cu alte mijloace,” informează ISU Argeș. 

 

Foto: Raluca Maria Romanov / Facebook ” Avalanșe în Carpati”, IPJ Argeș

Video: Salvamont Argeș / ISU Argeș

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Salvamont Argeș