anchetaonline.ro

Noi reguli pentru românii care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă sau care iau persoane în gazdă

de | 20.10.2022 15:55 | Știri, Administrație, Național

  • Noi schimbări anunțate la Evidența Populației!

 

Conform unui nou proiect de lege persoanele fizice care nu mai locuiesc la adresa de reședință stabilă vor fi obligate să anunțe acest lucru în termen de 15 zile de la plecare, la oricare serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.  În cazul în care nu vor face acest lucru vor fi amendate între 75 și 150 lei.

noi reguli

Acest proiect a fost inițiat de un număr de 114 parlamentari PSD, AUR și din grupul minorităților naționale și modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 97/2005 privind evidența domiciliului, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, potrivit Antena 3.

De menționat că în prezent cetățenii care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligați doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil.

noi reguli

Au fost anunțate noi schimbări și pentru cetățenii care iau în gazdă alte persoane.

Potrivit proiectului cetățenii care găzduiesc alte persoane care nu au în actul de identitate scrisă exact adresa la care locuiesc, după trecerea termenelor prevăzute vor avea obligația să anunțe poliția sau serviciul public comunitar de Evidența Persoanelor de la locul unde este situat imobilul

Există însă și excepții și anume cazurile în care persoanele locuiesc în interes de serviciu sau în scop turistic.

Se mai menționează de asemenea faptul că în prezent obligația aceasta este stabilită în cazul cetățenilor care găzduiesc alte persoane pe o perioadă mai mare de 30 de zile, perioadă neîntreruptă.

În cazul în care solicitantul actului de identitate nu poate merge la serviciul public comunitar de evidența persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, acesta poate să depună cererea la cel mai apropiat serviciu public comunitar care după ce va prelua cererea, va elibera actul de identitate, anunță antena3.

Printre motivele prezentate de inițiatorii proiectului se menționează: îmbunătățirea calității serviciilor de evidență a persoanelor, a calității datelor înregistrate în registrul de evidență a persoanelor și pentru crearea de facilități tututror cetățenilor la obținerea actelor de identitate.

 

Foto descriptiv

 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: