anchetaonline.ro

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul! Ce nu ai voie să faci astăzi

de | 29.08.2022 08:39 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Luni, 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar românii respectă o serie de tradiții și superstiții cu acest prilej.

Potrivit credinței populare, astăzi nu se bea vin roșu și nu se consumă varză. Această tradiție este respectată în memoria sângelui vărsat de Sântion de toamnă, așa cum mai este cunoscut Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, nu se consumă niciun aliment care are aceeași culoare cu cea a sângelui, precum carne roșie, pepene roșu, ardei roșii, etc.

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii, potrivit Adevărul.

Mai mult, credincioșii nu folosesc cuțitul pentru a tăia alimente. Totul se rupe cu mâna.

Odată cu această sărbătoare, se spune că vine și toamna, iar vremea se schimbă. Este ultima mare sărbătoare în Anul Bisericesc. De altfel, Biserica a dedicat Sfântului Ioan șase sărbători.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc. Este încă o sărbătoare închinată Sf. Ioan Botezătorul. Biserica ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, adică data trecerii lor spre cele cereşti, ca ziua lor de naştere. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la aceasta regulă. Astfel, Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; naşterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima şi a doua aflare a capului 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai”, spune părintele Eugen Ramon Ilie din Călărași, conform sursei citate.

Cine a fost Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul a fost fiul Zahariei și Elisabetei, descendentă din neamul lui Aaron. Conform Bibliei, el a avut misiunea de a pregăti omenirea pentru venirea lui Iisus Hristos, dar și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost închis în temnință de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, iar cu ocazia zilei de naștere, Irod i-a cerut Salomeei să îi danseze. Fermecat de aceasta, s-a lăsat convins să îi ofere capul Sfântului Ioan, pe care mama sa îl ura. Deși îngrozit de cererea Salomeei, Irod i-a îndeplinit dorința și i-a adus capul Sfântului Ioan pe o tavă de argint.

Trupului lui Ioan Botezătorul a fost dus în orașul Samaria, unde a fost îngropat. Ulterior, în anul 362, mormântul acestuia a fost profanat, iar o parte din oseminte au fost arse. Restul moaștelor au ajuns la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395, au fost așezate în biserica care-i poartă numele.

Alți istorici, precum Nichifor și Simeon Metafrastul, susțin că de fapt capul Sfântului ar fi fost îngropat separat, în fortăreața Machaerus (zona Marea Moartă) sau în palatul lui Irod din Ierusalim.

În zilele noastre, partea occipitală a capul Sfântului Ioan Botezătorul se află în interiorul Moscheii Omeiazilor din Damasc, iar partea frontală, la Catedrala din Amiens (Franţa).

Foto Substantial.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cum va fi vremea în septembrie? Anunțul meteorologilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: