10 Mai – Ziua Regalității și Ziua Independenţei Naţionale a României. Prima noapte petrecută de Regele Carol I pe teritoriul Romaniei a fost la Goleşti

de | 10.05.2025 10:48 | Județean, Lifestyle

Data de 10 mai  are o semnificație profundă în istoria României: este ziua în care s-au intersectat trei borne definitorii pentru devenirea națiunii noastre – începutul domniei lui Carol I, proclamarea Independenței de stat și încoronarea primului rege al României. Argeșul, prin Golești, are onoarea de a fi fost gazda primului pas oficial făcut de Carol I pe pământ românesc, loc în care s-a scris una dintre cele mai emoționante pagini din istoria noastră modernă.Despre semnificația acestei zilei au vorbit eci de la Consiliul Județean Argeș.

”ARGEȘUL – leagănul istoriei moderne a României! Prima noapte petrecută de Regele Carol I pe teritoriul Romaniei a fost în Argeș, la Goleşti, unde a semnat şi primul său act oficial.

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării” , arată cei de la CJ Argeș.

Prima semnificație istorică a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin. Una dintre primele opriri pe care le-a făcut Carol I la venirea în țară a fost la Pitești și la Golești.

Sursă foto: FB CJ Argeș (Foto credit: Muzeul Golești; muzeulgolesti.ro; voceanationala.ro) Sursă foto: FB CJ Argeș (Foto credit: Muzeul Golești; muzeulgolesti.ro; voceanationala.ro) Sursă foto: FB CJ Argeș (Foto credit: Muzeul Golești; muzeulgolesti.ro; voceanationala.ro)

”Regele a înnoptat la conacul familiei Golescu (în prezent Muzeul Golești), unde a fost primit de toată suflarea satului, pregătită ca de sărbătoare. Toate doamnele familiei Golescu erau special îmbrăcate pentru acest eveniment, în frumosul port țărănesc. Se spune că la Goleşti, viitorul rege a semnat şi primul său act oficial: graţierea mitropolitului Moldovei, Calinic Miclescu, conducătorul mişcării separatiste de la Iaşi. La conac a luat masa şi a înnoptat, iar a doua zi a plecat spre Bucureşti. La 10 mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie.

Camera de la conacul Goleștilor, mobilată simplu și elegant, în care a fost găzduit la venirea în România viitorul rege Carol I, poate fi vizitată în prezent. La Muzeul Golești, în salonul de iarnă, în care familia Golescu se reunea în jurul meselor de sărbătoare, sunt expuse și două piese excepționale: tronul regilor României și biroul regelui Carol I. Legăturile familiei cu Casa Regală a României nu s-au limitat la primirea domnitorului Carol I în seara zilei de 9 mai 1866. Luptători în Revoluția de la 1848, susținători ai Unirii Principatelor din 1859, Goleștii au fost alături de Carol I în efortul de modernizare a statului român”, mai arată cei de la CJ Argeș.

Unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman. Pe data de 9 mai 1877, prin vocea politicianului român Mihail Kogălniceanu, se citea Declaraţia de Independenţă a României, proces ce avea să pună capăt, prin sacrificiul ostaşilor români, sutelor de ani de dominaţie otomană. Pe 10 mai, a fost adoptată oficial Independența României, după ce proclamația şi legea adoptată de legislativ cu o zi înainte au fost contrasemnate de Carol I.

Sursă foto: FB CJ Argeș (Foto credit: Muzeul Golești; muzeulgolesti.ro; voceanationala.ro)

La 10 mai 1881, când se împlineau 15 ani de la urcarea pe tronul statului român, au avut loc festivitățile prilejuite de proclamarea regatului și încoronarea domnitorului Carol I ca Rege al României. Președintele Parlamentului a înmânat, cu acest prilej, regelui Carol I și reginei Elisabeta coroana făurită din oțelul unui tun capturat de la turci, în timpul Războiului de Independență (1877-1878).

Din 1866 și până la momentul abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României.

Foot descriptiv. Sursă foto: FB CJ Argeș (Foto credit: Muzeul Golești; muzeulgolesti.ro; voceanationala.ro)

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cornel Popescu – un nou mandat la Muzeul Județean: „Ne dorim o digitalizare a instituției”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole