Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că au fost înregistrate 146 de sesizări legate de posibile incidente electorale. Printre acestea se numără acuzații privind continuarea propagandei electorale, influențarea alegătorilor, dar și cazuri punctuale precum votul cu acte expirate. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, nicio situație nu a impus măsuri excepționale, iar procesul de vot s-a desfășurat în condiții normale din perspectiva autorităților de ordine publică.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au înregistrat, duminică, 146 de sesizări de posibile incidente electorale, fără să fie înregistrate situații deosebite din punctul de vedere al atribuțiilor structurilor Ministerului, a informat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o declarație de presă.
Astfel, potrivit celor precizate de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o declarație de presă, 23 de semnalări nu au fost de competența MAI și au fost declinate către AEP sau către birourile electorale. Alte 22 de sesizări au fost despre comercializarea sau consumul băuturilor alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare, iar 21 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
IPJ Constanța a fost sesizată de reprezentanții unui partid politic cu privire la faptul că numele unor persoane decedate s-ar afla pe listele persoanelor cu drept de vot, însă aspectele sesizate nu s-au confirmat. Mai departe, potrivit celor de la MAI, în județul Mehedinți, o persoană a fost sancționată contravențional după ce a sfătuit o altă persoană cu ce candidat să voteze.
”În municipiul Buzău, o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice a încercat să voteze, deși avea cartea de identitate cu valabilitate expirată. În urma manifestării unei atitudini agresive la adresa personalului comisiei de votare, a fost solicitată intervenția polițiștilor”, a precizat Monica Dajbog.
În Capitală, o persoană internată într-un spital a votat prin intermediul urnei mobile pe care o solicitase, deși avea dreptul de a vota interzis prin decizia instanței de judecată.
”În municipiul Petroșani, unei persoane internate în spital i s-a permis să voteze de către membrii comisiei cu urna mobilă fără ca în prealabil să solicite acest lucru. A fost notificat Biroul Electoral Județean Hunedoara.
Biroul Electoral Județean Ilfov a sesizat Poliția cu privire la faptul că un candidat a intrat în secția de votare însoțit de mai mulți susținători.
Polițiștii bucureșteni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca o persoană s-a prezentat la o secție de votare în vederea exercitării dreptului la vot, iar după ce a primit buletinul de vot și ștampila de votare nu a intrat în cabina de vot, ci a arătat buletinul persoanelor prezente și a aplicat ștampila la vedere, după care a introdus buletinul în urna de vot”, a punctat purtătorul de cuvânt al MAI.
De asemenea, acesta a mai explicat că au fost înregistrate sesizări cu privire la persoane care și-ar fi exercitat dreptul de vot la alegerile locale, deși și-ar fi stabilit reședința în localitățile respective cu mai puțin de 6 luni înaintea data scrutinului.
Foto descriptiv. Sursă foto: screenshot FB Ministerul Afacerilor Interne.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Am votat cu gândul la copiii noștri