Pompierii argeșeni au desfășurat 148 de misiuni pe teritoriul județului, în perioada 25-28 aprilie, ora 08:00, iar cele mai semnificative dintre acestea le enumerăm mai jos.
Pompierii de la Punctul de Lucru Izvoru au acționat la data de 25 aprilie în comuna Miroși, satul Surdulești, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. La sosirea colegilor noștri, incendiul era localizat de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. În urma evenimentului, au ars aproximativ 10 mp dintr-o anexă gospodărească și în jur de 50 kg de plante furajere. Nu au fost identificate victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.
Sâmbătă, 26 aprilie trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș au acționat în municipiul Curtea de Argeș, strada Cireșilor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe gospodărești. La sosirea forțelor de intervenție, ardeau plafonul pe o suprafață de aproximativ 5 mp și bunuri depozitate în anexă, iar flăcările prezentau pericol de extindere la casa care se afla în apropiere. În urma evenimentului nu au rezultat victime, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost scurtcircuit electric, de la un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată în urma unei acțiuni mecanice ori fizice.
Tot la data de 26 aprilie patru echipaje de pompieri de la Detașamentul Pitești au intervenit în municipiul Pitești, strada Negru Vodă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta în interiorul unei încăperi, cu degajare mare de fum. Pompierii au localizat rapid incendiul, acesta fiind stins în limitele găsite. În urma evenimentului, au ars obiecte de mobilier și materiale textile. Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex masculin, care prezenta atac de panică, nefiind necesar transportul ulterior la spital. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jocul copiilor cu focul.
Duminică, 27 aprilie Garda de Intervenție Topoloveni a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de evacuare a fumului al unei locuințe din orașul Topoloveni, Calea București. În urma evenimentului, a ars funinginea din interiorul acestuia. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coș, canal, burlan de fum necurățat de funingine.
Pompierii argeșeni au fost solicitați, în intervalul de referință, să intervină pentru localizarea și lichidarea a trei incendii izbucnite la vegetația uscată. Acestea s-au produs, după cum urmează:
- două evenimente în orașul Costești, în urma cărora au ars aproximativ 1.200 mp vegetație uscată , în jur de 1.000 kg deșeuri menajere și circa 10 ml dintr-un gard de lemn;
- comuna Merișani, unde aur ars aproximativ 1.500 kg deșeuri menajere.
Nu uitați! Arderile necontrolate sunt interzise! Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Salvatorii au mai fost solicitați să intervină și în cazul a cinci evenimente rutiere în care au fost implicate 11 vehicule, dintre care două motociclete, pompierii asigurând măsurile specifice de prevenire a incendiilor, iar echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma producerii evenimentelor, au fost monitorizate șase persoane, ulterior, cinci dintre acestea fiind transportate la spital.
S-a interevenit de asemenea în localitățile Aninoasa, Lerești, Mălureni și Bughea de Jos, acolo unde a fost sesizată prezența unor urși. Pentru avertizarea populației, s-a luat măsura transmiterii unor mesaje Ro-Alert iar preventiv, în zonele respective, au fost dislocate echipaje SMURD de prim ajutor calificat, în caz de necesitate.
Pentru evitarea unor evenimente nedorite în cazul acestor situații, pompierii vin în sprijinul populației cu un set de recomandări:
- Evitați zona, rămâneți în locuințe;
- Păstrați distanța față de animal, nu îl hrăniți și nu încercați să vă fotografiați cu acesta;
- Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie.
Deși pot exista situații când primirea mesajelor poate genera disconfort, transmiterea acestora este imperios necesară având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT – salvarea de vieți și protejarea bunurilor.
Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de ora, informații relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administrația Națională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și alte instituții cu rol și competențe în domeniul managementului situațiilor de urgență), dar și de către apelanți (martori ai situațiilor în speță), atent verificate și documentate.
Dezactivarea opțiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență, ce vă pot pune viața în pericol.
Trebuie amintit faptul că în perioada 25-28 aprilie, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 112 situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Foto: ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Informații noi legate de dispariția bebelușului din maternitatea din Bacău