19 sancțiuni contravenționale în valoare de 43.000 pentru furt de lemne în Argeș!

de | 11.02.2023 13:47 | Eveniment, Județean, Știri

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș, precum și polițiștii din cadrul polițiilor municipale, ai polițiilor orășenești și secțiilor de poliție rurală, au acționat, în perioada 06-09 februarie, alături de specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, precum și ai Direcției Silvice și Ocoalelor Silvice competente teritorial, pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale în domeniul prelucrării, deținerii, transportului și comercializării de material lemnos, precum și verificarea respectării normelor privind utilizarea aplicației SUMAL 2.0 referitoare la trasabilitatea materialului lemnos.

În urma activităților, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 43.000 de lei, conform Legii 171/2010R privind contravențiile silvice, și au confiscat peste 380 de mc de material lemnos, având o valoare totală de peste 55.000 de lei.

Abaterile constatate au fost de tăiere, transport de material lemnos fără documente care să ateste proveniența legală, precum și încălcarea normelor privind utilizarea aplicației SUMAL 2.0, prin efectuarea de fotografii neclare sau care nu evidențiază întreaga încărcătură, funcționarea intermitentă a receptorului GPS de pe telefonul prin care au fost introduse datele în aplicația SUMAL, precum și abateri referitoare la depășirea cantității de poate fi transportată în perioada unui an calendaristic de către transportatori ce nu au calitatea de transportatori profesioniști (20 mc/an).

Exemple:

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au finalizat, în ziua de 9 februarie, verificările privind activitatea de transport de material lemnos efectuată de un bărbat din comuna Leordeni.

Astfel, din verificările efectuate s-a stabilit că argeșeanul nu era înregistrat în calitate de transportator profesionist de material lemnos, ar fi depășit limita de 20 de mc/an prin efectuarea a 79 de transporturi de material lemnos, depășind cantitatea legală cu 112,54 mc.

Bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare valorică a cantității transportate fără respectarea regimului silvic, cu o valoare de 30.299,417 lei.

De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au finalizat, în ziua de 8 februarie, verificările privind activitatea de transport de material lemnos efectuată de un bărbat din comuna Mihăești.

Astfel, s-a constatat că în cursul anului 2022, bărbatul, care nu era înregistrat în calitate de transportator profesionist de material lemnos, ar fi depășit limita de 20 de mc/an calendaristic, prin efectuarea a 10 transporturi de material lemnos, depășind cantitatea permisă legal, cu 94,22 mc.

Argeșeanul s-a ales cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare valorică a cantității transportate fără respectarea regimului silvic (din care 87,60 mc cherestea și 6,62 mc lemn rotund), cu o valoare de 77.502,90 de lei.

Totodată, un alt argeșean a fost depistat de către polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călinesti. Este vorba despre un bărbat de 29 de ani, din Boțești, care transporta cu un tractor cu remorcă, material lemnos pe raza localității de domiciliu, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului de material lemnos.

S-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de aproximativ 2 mc lemn foc, de esență carpen.
Argeșeanul a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Topoloveni.

Un alt bărbat a fost depistat, din aceeași localitate. Acesta, care nu era înregistrat în calitate de transportator profesionist de material lemnos, ar fi depășit limita de 20 de mc/an calendaristic, prin efectuarea de transporturi de material lemnos cu un atelaj hipo, depășind cantitatea permisă legal, cu 58,64 mc.

Ca urmare a abaterii constatate, s-a ales cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare valorică a cantității transportate fără respectarea regimului silvic, cu o valoare de 13.378,05 lei.

Mai mult de atât, un alt bărbat din aceeași localitate a fost depistat în urma verificărilor efectuate de către organele de lege, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în cursul anului 2022, cel în cauză, care nu era înregistrat în calitate de transportator profesionist de material lemnos, ar fi depășit limita de 20 de mc/an calendaristic, prin efectuarea de transporturi de material lemnos cu un atelaj hipo, depășind cantitatea permisă legal, cu 62,358 mc.

Argeșeanul a fost sancționat cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare valorică a cantității transportate fără respectarea regimului silvic, cu o valoare de 15.309,4 lei.

 

Foto descriptiv.

Foto Monitorul de Vrancea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tragedie! Un cunoscut comentator sportiv a murit la doar 42 de ani!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Boțești | comuna Mihăești | Leordeni | Ploiești | SUMAL | Topoloveni | Vrancea