Astăzi, pe 24 iunie, de Sânziene, sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității culturale naționale, un element care marchează trecutul, prezentul, statornicia și continuitatea, dar şi o particularitate a viitorului nostru cultural.
Începând din 2013, la 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Universală a Iei – o iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu (2012), care a propus ca această dată, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, să devină o zi dedicată iei şi să fie cunoscută drept Ziua Universală a Iei.
Ia este o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Este important de știut că piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, iar termenul de ie este atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură, se arată într-o informare publicată pe site-ul Institutului Cultural Român.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Agriculturii.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Atenție șoferi! Restricții de tonaj pe mai multe drumuri din țară!