3 iunie – Ziua națională a bicicletei. Reguli de respectat când mergi pe două roți

de | 02.06.2023 20:10 | Lifestyle, Național, Știri

Mâine, pe 3 iunie, se sărbătorește în țara noastră Ziua națională a bicicletei. Codul rutier și regulamentul lui de aplicare stabilesc astfel regulile ce trebuie respectate de către toți participanții la trafic, fie ei motorizați sau nu, reguli ce trebuie respectate și de bicicliști.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, potrivit agerpres.ro. Mai departe spre sfârșitul lui 2020, prin Legea 277 a fost stabilită o nouă sărbătoare națională, Ziua naţională a bicicletei. La noi în țară, potrivit Codului rutier, bicicleta este “vehiculul prevăzut cu două roți, propulsat prin forța musculară, cu ajutorul pedalelor ori manivelelor”. În plus, sunt asimilate bicicletei vehiculele cu pedale asistată, ce sunt echipate cu un motor electric auxiliar cu puterea nominală continuă mai mică sau egală cu 250 W, precum și bicicletele cu motor. Aceste vehicule pe două roți pot fi folosite, alături de trotinetele electrice, doar pe pistele de bicicletă sau, dacă nu există piste speciale pentru ele, “pot fi conduse și pe acostament în sensul de mers, dacă circulația se poate face fără pericol”. Dacă nici acesta nu există, bicicliștii pot circula pe carosabil (pe prima bandă).

Casca este obligatorie pentru bicicliștii sub 16 ani

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, iar pentru cei mai mari fiind doar recomandată. Cei ce merg pe drumurile publice cu bicicleta trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Pe bicicletă se poate circula și noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă, dar ea trebuie să fie dotată, în față, cu lumina de culoare albă sau galbenă (far), iar în spate, cu lumină de culoare roșie (stop) și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant (ochi de pisică), vizibil, de aceeași culoare, potrivit celor de la avocat.net. De principiu, pentru nerespectarea regulilor rutiere specifice, bicicliștii pot primi amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, adică cuprinse între 580 și 725 de lei. Există și cazuri când cei ce se deplasează cu bicicleta pot primi amenzi mai mari (între 870 și 1.160 de lei – de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi etc.).

Foto descriptiv. Sursă foto: stiri.md.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Peste un milion de turiști străini vin anual în România

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: