Brațara antică descoperită la Costești și scoasă la licitație la data de 17 septembrie în cadrul unei licitații organizate de Artmark a fost adjudecată pentru suma de 35.000 de euro. Aproape prețul unei garsoniere a plătit un colecționar de artă și istorie care și-a dorit identitatea protejată, pentru a intra în posesia valoroasei bijuterii. Brățara va ajunge la Muzeul Brukenthal din Sibiu, proprietarul dorind să o păstreze în expunere în cadrul unei instituții muzeale. Prețul de pornire a licitației a fost de 7.000 de euro.
Artefactul provine din localitatea Costești, dintr-o colecție privată moștenită pe linie maternă timp de șase generații. Potrivit Casei de Licitații Artmark, conform relatărilor familiei, Ilie și Rada Neacșu au lăsat-o fiicei lor, Catrina Caterina, care, mai apoi, a lăsat-o moștenire fiicei sale, Catrina Ioana, străbunica actualului deținător. Brățara este cunoscută în literatura de specialitate, fiind documentată prin menționarea sa, în anul 2014, în Repertoriul Arheologic al județului Argeș.
A fost păstrată ca moștenire într-o familie din Costești
Brățara, estimată la aproximativ 3.000 de ani vechime, este realizată parțial din aur, cântărind 23,4 grame, dintre care șapte grame sunt din acest metal prețios. Artefactul, descoperit întâmplător la Costești, a intrat în colecția unei familii din zonă, care a refuzat în 2007 o ofertă de achiziție făcută de Muzeul Național de Istorie a României.
Pe teritoriul localității a fost descoperită, întâmplător, înainte de 2005, o brățară din bară de aur torsadată, cu un sistem de închidere de tip «ochi cu cârlig», datând probabil de la începutul primei Epoci a Fierului. Diametrul este de max. 9,2 cm, iar greutatea de 23,4 gr. Se păstra în posesia urmașilor descoperitorului”, se arată în descrierea brățării.
Valorosul artefact se înscrie în categoria pieselor de podoabă din metal prețios, fiind purtată de un personaj din elita acelor timpuri. Exemplarul face parte din elementele de port asociate cu elita societăților care preced epoca geto-dacică pe teritoriul actual al României, atât masculină, cât și feminină, explică specialiștii Artmark.
Directorul Muzeului Brukenthal: „Îi vom rezerva un loc aparte, astfel încât brățara să poată fi vizitată în toată splendoarea sa”
Ne bucurăm că sunt colecționari, așa cum se întâmplă și în cazul de față, care, atunci când achiziționează o piesă importantă, cum este și această brățară dacică, doresc să o expună pentru o perioadă într-un muzeu, pentru ca și publicul larg să o poată vedea.
Am consultat și noi expertiza realizată de doamna dr. Corina Borș (cercetător științific/arheolog expert în Secția Arheologie din cadrul Muzeului Național de Istorie a României – n.r.) pentru această piesă și am decis să fie în viitor expusă în cadrul Muzeului «Casa Altemberger» din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. O așteptăm, așadar, cu bucurie și cu nerăbdare, atât eu, cât și colegii noștri, pentru că este o brățară cu o importanță deosebită, atât pentru istoria țării, cât și pentru arta și cultura românească. Felicităm colecționarul care a dorit să achiziționeze această piesă și mulțumim Casei de Licitații A10 by Artmark pentru colaborare și dialog. Vom anunța în curând data de la care această brățară va putea fi vizitată la Sibiu. Ne pregătim ca piesa să fie expusă la Brukenthal într-un modul expozițional distinct, împreună cu texte și cu date despre aceasta și proveniență – așadar îi vom rezerva un loc aparte, astfel încât brățara să poată fi vizitată în toată splendoarea sa.”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, potrivit unui comunicat emis de Artmark.
Este important de menționat că achiziția piesei a fost și în vizorul Muzeului Județean Argeș, dar bugetul pe care instituția l-a avut la dispoziție a fost mult sub prețul stabilit pentru pornirea licitației și, evident, mult sub cel la care piesa a fost atribuită viitorului proprietar.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Statistică sumbră: Cei mai mulți șomeri argeșeni au între 40 și 49 de ani