În perioada 25-28 iunie, absolvenții clasei a VIII-a din toată țara au susținut evaluarea națională. Examenul a debutat cu proba la limba și literatura română, pe data de 25 iunie, a continuat cu proba la matematică, pe 27 iunie, finalizându-se cu proba la limba și literatura maternă, care a avut loc pe 28 iunie.
În Argeș, 5.219 elevi au finalizat cursurile clasei a VIII-a și 4.939 dintre ei s-au înscris pentru a participa la evaluarea națională. Astfel, în județul nostru, 280 de absolvenți ai clasei a VIII-a, reprezentând 5% din totalul absolvenților, nu s-au înscris pentru a participa la examen, cel mai probabil din motive personale sau medicale, conform autorităților din învățământ. Ei au însă posibilitatea de a-și continua studiile pe locurile rămase libere în urma repartizării celor care au susținut evaluarea națională.
Acești copii au ales să nu vină la una sau la ambele probe. De multe ori, este o alegere motivată, din raționamente ce țin de familie sau din motive medicale. Ei au însă posibilitatea să ocupe, la toamnă, locurile rămase libere în licee sau în școli profesionale. În Argeș, avem locuri pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a. Neparticipând acum, nu se califică într-o competiție cu ceilalți elevi în obținerea unui loc cât mai bun, dar nu rămân pe dinafară! Noi îi așteptăm la școală”, a declarat, pentru publicația „Ancheta”, Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general.
Rezultatele sunt așteptate miercuri, 3 iulie
Pentru proba la limba și literatura română s-au constituit 125 de centre de examen și un centru de evaluare, cu trei puncte de lucru. 4.746 de elevi au susținut examenul la limba română, înregistrându-se 193 de absenți. De asemenea, au fost 95 de cazuri speciale, cu solicitări de adaptare a condițiilor de examen, conform metodologiei în vigoare. La această probă nu au existat elevi eliminați din examen.
Proba la matematică a fost susținută de 4.736 de elevi, 203 fiind absenți. Au fost constituite 125 de centre de examen și un centru de evaluare, cu trei puncte de lucru. De asemenea, niciun elev nu a fost eliminat din examen și au existat 95 de cazuri speciale, cu solicitări de adaptare a condițiilor de examen, conform metodologiei în vigoare.
Candidații au primit subiectele după ora 09:00, având timp pentru rezolvare două ore. La limba și literatura română, elevii au avut două texte-suport: primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe, iar la subiectul al II-lea, de redactat o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.
La matematică, subiectul I a conținut 6 subpuncte, fiind itemi obiectivi – tip grilă, fiecare punctat cu 5 puncte. La fel, subiectul al II-lea, a avut 6 subpuncte, tot grilă și notate tot cu câte 5 puncte fiecare. La subiectul al III-lea, problemele nu au mai avut răspunsuri de tip grilă. La geometrie, elevii au avut un triunghi isoscel, un cerc și o prismă dreaptă.
Rezultatele inițiale ale examenului vor fi afișate miercuri, 3 iulie, începând cu ora 14:00. Eventualele contestații pot fi depuse pe data de 3 iulie 2024 (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie 2024 (orele 08.00 -12.00). Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe data de 9 iulie 2024.
Material realizat de Berta Dima.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Evaluarea Națională 2024. Peste 200 de absenți în Argeș la Matematică!