Astăzi, 5 ianuarie este Ajunul Bobotezei. Este prima zi din an în care credincioșii țin post negru.
În Ajun de Bobotează, credincioșii ortodocși țin post negru pentru că Boboteaza este considerată şi ziua naşterii spirituale a Mântuitorului Iisus Hristos.
Totodată, astăzi, nu se mănâncă şi nu se bea nimic însă în cazul persoanelor care nu pot urma postul negru, preoții recomandă postul obișnuit, care să nu pună în pericol sănătatea credincioșilor.
De ce postesc creștinii în Ajun de Bobotează? Răspunsul este – pentru a putea gusta apoi cu vrednicie din apa sfinţită.
Ziua de 5 ianuarie este legată de o serie de tradiții și obiceiuri iar cine le ține, se spune că va avea noroc tot anul.
Aceasta este ziua în care se spune că se deschid cerurile și, totodată, ziua în care preotul merge cu apă sfințită și busuioc în casele oamenilor pentru a binecuvânta atât casa, familia sau gospodăria.
Conform tradiției, fetele nemăritate iau câte o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește casa și o pun sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
Pe vremuri fetele tinere și cele necăsătorite puneau busuioc la streașina casei, iar dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
O altă tradiție spune că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, vor avea rod bogat.
În Ajunul Bobotezei, în alte zone din țară, se pregăteşte o masă bogată, asemănătoare cu cea din ajunul Crăciunului, pe care se așează douăsprezece feluri de mâncare: colivă, fiertură de prune sau perje afumate, borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, umpluţi cu ciuperci, borş de pește, pește prăjit, „vărzare” – plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac etc. De aceste bucate nu are voie să se atingă nimeni până la sosirea preotului cu Iordanul.
Amintim de asemenea că în ajunul Bobotezei, ortodocșii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciunul pe rit vechi, care se sărbătorește pe 7 ianuarie.
Există de asemenea numeroase superstiții legate de vremea din ajun de Bobotează. Se spune că dacă este brumă în ajunul Bobotezei, atunci anul va aduce poame multe iar dacă picură din streașina casei se spune că vom avea parte de o vară ploioasă.
O altă superstiție spune că din direcția în care va stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni și ploile în anul care a început.
Astăzi nu este bine să vă certați. Trebuie să evitați conflictele dacă vreți să aveți parte de un an fără certuri și supărări.
Nu este bine să speli, să coși și trebuie să eviți chiar și îmbăierea până pe 6 ianuarie. Motivul ar fi că apele sunt purificate și binecuvântate în această perioadă.
De asemenea nu este bine nici să împrumuți bani, deoarece se spune că vei avea probleme financiare tot anul.
Nu bărfiți și încercați să vă împăcați cu cei din jur pentru ca norocul să vă însoțească tot anul.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
(Video) Încălzirea locuinței. Măsuri de prevenire a incendiilor