70% din suprafața României este răpusă de secetă. Conform specialiștilor cel mai afectat este porumbul.
Chiar dacă în anumite zone ale țării a plouat în ultimul timp seceta persistă în cea mai mare parte a țării.
Pământul este în continuare uscat, precipitațiile din ultimul timp au fost insuficiente.
Cea mai afectată zonă din țară este zona Bărăganului. Temperaturile extrem de ridicate au afectat recolta de porumb iar la toamnă românii nu vor avea ce să recolteze
În zona Câmpiei Bărăganului și nu numai seceta este atât de mare încât islazurile au fost pârjolite de soare iar în unele sate apa nu mai este suficientă nici măcar pentru consum.
Referitor la apa pentru consum, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a tras un semnal de alarmă.
Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului, iar codurile roșii de caniculă vin din ce în ce mai repede, în luna mai, în luna iunie, lucru neobișnuit până acum”, a declarat Tanczos Barna.
În mai multe localități s-a întrecut limita de consum.
Ministrul explică cum în anumite localități, sunt situații unde punctele mai înalte dintr-o localitate nu pot fi alimentate, din cauza presiunii scăzute. De asemenea, anumite stații de propanare au măsurat cantități duble, sau chiar triple de apă consumată față de perioada de iarnă.
Matematica nu ne poate păcăli. Asta este situația. Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică – moderată, excesivă sau critică. Nu poate spune nimeni că nu se schimbă lucrurile în jurul nostru și nu putem fi iresponsabili și nu putem să fim nepăsători.
Nu ne putem rezuma la faptul că plătesc sau nu plătesc factura, pentru că și benzina o plătim și totuși nu este de recomandat să folosim toți câte o mașină în București, pentru că poluăm excesiv.
Responsabilitatea cetățenească, responsabilitatea civică trece de această percepție că am plătit, o folosesc, pentru că sunt banii mei, e apa mea, e curtea mea și fac ce vreau. Dacă vrem să avem un alt viitor pe această planetă, oricât de ciudat sună, trebuie să avem o altă atitudine.
Trebuie să încercăm să renunțăm la anumite situații de confort, la anumite dependențe, trebuie să fim mai responsabili, trebuie să fim mai conștienți de faptul că pe această planetă nu doar plata unei facturi contează.
Suntem într-o situație de criză climatică, nu mai poate nega nimeni. Toate statele lumii s-au întâlnit acum jumătate de an sau 9 luni la Glasgow și au recunoscut că emisiile de carbon afectează clima acestei planete și dacă parcursul rămâne același, o să asistăm la încălzire globală care va distruge habitate, specii, va schimba clima acestei planete. Nu ne putem rezuma doar la o factură și la o plată”, a subliniat Tanczos Barna.
Foto descriptiv
Citiți, întregul material, pe anchetaonline.ro