87 de misiuni pentru pompierii argeșeni în perioada 7-10 februarie

de | 10.02.2025 12:27 | Județean, Eveniment

Pompierii argeșeni au desfășurat 87 de misiuni pe teritoriul județului în perioada 7-10 februarie 2025.

Iată care au fost cele mai semnificative intervenții:

În ziua de 7 februarie pompierii de la Pichetul Vedea au intervenit în comuna Uda pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință. La sosirea salvatorilor, flăcările se manifestau la acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 20 mp și prezentau pericol de extindere la o construcție învecinată. Nu au fost înregistrate victime, incendiul fiind lichidat în limitele găsite.

Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Câmpulung au fost solicitate tot în ziua de 7 februarie să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Bughea de Jos. La sosirea pompierilor, ardea acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 15 mp. Nu au fost identificate victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului este coș, canal, burlan de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile.

Pompierii de la Detașamentul Pitești au intervenit vineri seara în municipiul Pitești, pe Calea Drăgășani, pentru stingerea unui incendiu care a afectat două autoturisme staționate. La sosirea forțelor operative, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la cele două vehicule. Unul dintre acestea a fost afectat la nivelul compartimentului motor și al habitaclului, iar cel de-al doilea la nivelul caroseriei. Echipajul medical nu a identificat victime.

Sâmbătă, 8 februarie pompierii piteșteni au acționat în municipiul Pitești, pe strada Burebista, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în balconul unui apartament, situat la etajul 3 al unui bloc. În urma producerii evenimentului au ars elemente combustibile și s-a degradat tâmplăria PVC a încăperii. Din fericire nu au fost victime.

Pompierii argeșeni au intervenit în perioada menționată și pentru localizarea și lichidarea a două incendii izbucnite în comuna Băiculești, acolo unde au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș și în jur de 4.000 mp litieră de pădure și în orașul Ștefănești, unde au ars circa 150 mp de vegetație uscată. În urma incidentelor nu s-au înregistrat victime

Aceștia reamintesc că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise iar nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

În intervalul 7-10 februarie pompierii din Argeș au acționat de asemenea în patru situații pentru stingerea incendiilor izbucnite la coșurile de fum ale unor locuințe. În niciunul dintre cazuri nu au rezultat victime. Acestea au avut loc, după cum urmează:

  • comuna Bughea de Sus, ardea funinginea din interiorul coșului de evacuare a fumului;
  • comuna Țițești, la sosirea pompierilor, ardeau în dezvoltare funinginea din interiorul coșului de fum și în jur de un metru pătrat de arteriala din lemn din proximitatea coșului, incendiul prezentând pericol de propagare la întreg acoperișul;
  • comuna Schitu Golești, a ars funinginea din interiorul coșului de fum;
  • comuna Albeștii de Muscel, ardea funingine din interiorul coșului de fum, cu posibilitate de propagare la acoperișul casei.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, cetățenii trebuie să țină cont de sfaturile pompierilor:

  • verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).

Pompierii salvatori au mai fost solicitați să intervină totodată și la cinci evenimente rutiere în care au fost implicate opt vehicule.  Aceștia au asigurat  măsurile specifice de prevenire ale incendiilor, iar echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală.

Accidentele rutiere s-au produs în orașul municipiile Pitești și Curtea de Argeș și comunele Corbeni, Poiana Lacului și Dâmbovicioara, iar în urma acestora au fost monitorizate patru persoane, două dintre acestea fiind transportate la spital, informează ISU Argeș printr-un comunicat.

Echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 60 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

Foto: ISU Argeș

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

72 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore! 18 au ajuns la spital!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: