9 mai marchează atât Ziua Europei, celebrând 75 de ani de la Declarația Schuman, fundamentul Uniunii Europene, cât și Ziua Independenței României, rememorând proclamarea independenței în 1877. Aceste evenimente simbolizează aspirațiile la pace, unitate și suveranitate ale națiunii române și ale Europei, invitând la reflecție asupra valorilor și realizărilor comune.
”9 Mai 1877 – ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României
9 mai este o dată cu profundă semnificație istorică. În fiecare an, la 9 mai, sărbătorim Ziua Europei. Această dată marchează aniversarea „Declarației Schuman”, o propunere istorică făcută în 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care a pus bazele cooperării europene. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene”, arată cei de la CJ Argeș în informarea publicată.
În textul Declarației Schuman, ministrul francez de externe Robert Schuman a anunțat crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, plasată sub controlul unei Înalte Autorități comune. În 1951, în urma Declarației Schuman, Tratatul de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a fost semnat la 18 aprilie, la Paris. Tratatul a intrat în vigoare la 23 iulie 1952. Acesta prevedea crearea primei organizații europene supranaționale, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Deși obiectivul imediat al acestui prim tratat a fost de a crea o piață comună pentru cărbune și oțel, el urmărea, de asemenea, să pună bazele unei comunități economice care să devină treptat o uniune politică. Tratatul a instituit o Înaltă Autoritate, o Adunare Comună, un Consiliu Special de Miniștri și o Curte de Justiție, care aveau să devină instituțiile Uniunii Europene de astăzi: Comisia, Parlamentul, Consiliul și Curtea de Justiție.
Datorită importanței Declarației Schuman din 9 mai 1950, această zi a fost desemnată „Ziua Europei”.
”Ziua Europei simbolizează mai mult decât o simplă comemorare istorică. Ea reprezintă aspirațiile de pace, stabilitate și prosperitate ale Europei. Este un moment de reflecție asupra solidarității și diversității culturale, precum și asupra realizărilor Uniunii Europene în promovarea acestor valori.
Pentru România, prima semnificaţie a zilei de 9 mai este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României. Actul stabilea înscrierea definitivă a României pe harta Europei. Pe 10 mai, a fost adoptată oficial Independența României, după ce proclamația şi legea adoptată de legislativ cu o zi înainte au fost contrasemnate de Carol I. Oficial, România sărbătorește Ziua Independenței Naționale în 10 mai începând din 2022.
La mulți ani, Europa!
La mulți ani, cetățeni europeni!
La mulți ani, argeșeni!”, mai transmită cei de la CJ Argeș.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: