Atenție! O nouă metodă de înșelătorie pe internet

de | 01.09.2023 20:03 | Lifestyle, Național

Poliția română atrage atenţia asupra unei noi metode de fraudă online, prin care infractorii sustrag date importante din computerele personale.

Atacatorii se dau drept specialişti din cadrul unor platforme sau companii de investiţii care ajută oamenii să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite.

Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare, reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot «înmulţi» sumele de bani în timp scurt! Prin aşa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câştiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Poliţia Braşov, citat de News.ro.

În următoarea etapă, victimele sunt convinse să instaleze pe computer sau telefon programe care permit controlul de la distanţă, cum ar fi Anydesk, TeamViewer etc.

Prin instalarea acestor programe, atacatorii primesc automat acces la datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking ale victimelor sau alte detalii de acest fel.

Conving victima să descarce pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, mai transmit poliţiştii.

În acest sens, sfatul autorităților este ca internauţii să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare. De asemenea, ei sunt sfătuiți să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online şi să nu instaleze aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.

foto descriptiv news.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Și-a riscat viața pentru o poză. Turist polonez atacat de urs, pe Transfăgărășan

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole