Argeșul – locul 4 în țară la numărul de mame care au sub 15 ani!

de | 14.09.2023 15:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

▼ Fetițe de 13 ani – monitorizate de Salvați Copiii

Fenomenul mamelor minore duce România pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană. La vârsta la care ar trebui să copilărească fără griji, să se bucure de adolescență și să studieze, 8 din 10 mame care au sub 18 ani nu mai merg la școală, potrivit unei analize realizate de organizația Salvați Copiii România. Ajung să dea naștere unor copii la vârste fragede, cu riscuri pentru sănătatea lor și a bebelușilor, care se pot naște prematur.

1/3 din mamele minore provin… tot din mame minore

În România anului 2021, potrivit datelor semidefinitive INS (Institutul Național de Statistică), 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană rezultă din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol. La nivel național, conform datelor definitive INS, în anul 2020, județul Mureș s-a situat pe primul loc la numărul de mame care au sub 15 ani (63), Argeșul ocupând locul IV, cu 29 de cazuri.

Fenomenul este greu de gestionat chiar și de organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă de acest lucru. Familiile încearcă să ascundă sarcina minorei, de cele mai multe ori din rușine, monitorizarea cazurilor devenind astfel dificilă. Mulți dintre copiii care aduc pe lume alți copii sunt născuți tot din mame minore. În România, o treime din mamele minore provin tot din mame minore, conform analizei Salvați Copiii România. De asemenea, în unele cazuri, gravidele nu beneficiază de servicii medicale pe durata sarcinii, cu excepția medicului de familie.

mame minore gravide copii romania uniunea europeana envato descopera scaled 1 - Argeșul - locul 4 în țară la numărul de mame care au sub 15 ani!

Ultimul caz descoperit – o fetiță de 13 ani însărcinată

În situația de a da naștete unui copil până să împlinească vârsta majoratului ajung, în general,  fete care provin din medii defavorizate. Sunt copii lăsați în grija bunicilor, după ce părinții pleacă la muncă în străinătate, fete din familii fără venituri, cu părinți care trăiesc în concubinaj sau din familii de rromi. Educația joacă și ea un rol primordial, în sânul familiei sarcina și prevenirea ei rămânând încă un subiect tabu, despre care părinții refuză de cele mai multe ori să vorbească. În școli, educația sexuală a generat controverse, iar introducerea acestei materii în programa școlară a ridicat multiple opinii legate de avantajele și dezavantajele unui astfel de program.

În județul nostru, cele mai tinere mame monitorizate de organizația Salvați Copiii, Filiala Argeș au 13 ani, iar ONG-ul a activat și activează în mai multe localități, pentru a veni în sprijinul copilelor devenite mame. În comuna Mălureni a fost depistată o minoră de 13 ani și tot aici organizația are în evidență o adolescentă de 17 ani, mamă a doi copii și însărcinată cu al treilea. Ultimul caz se află în comuna Călinești, o fetiță de 13 ani, însărcinată.

Programul SENS – pentru sprijinul copilelor sub 17 ani care devin mame

Salvați Copiii Argeș derulează programul SENS – Siguranța prin educație pentru nutriție și sănătate, în cadrul căruia sunt monitorizate 160 de mame minore, alături de alte 40 de fete depistate în prima parte a anului 2023. Fetele incluse în acest program beneficiază de informare și de educație privind conștientizarea importanței vizitei medicale periodice la medic în timpul sarcinii, suport nutrițional pentru mame care alăptează, gravide și copii sub 5 ani, facilitarea aceesului la servicii medicale, control periodic pentru nou-născut și copilul mic, pregătirea pentru naștere, îngrijirea și hrănirea copilului.

Programul este destinat fetelor cu vârsta de până la 17 ani, însărcinate sau care au copii cu vârsta de sub 5 ani. De asemenea, beneficiarele trebuie să frecventeze fără întrerupere cursurile preuniversitare, cu excepția absențelor motivate. Mamele primesc suport psihologic și consiliere privind creșterea copilului, dar și produse necesare îngrijirii bebelușului.

Prin „Cutia Bebelușului”, un program menit să sprijine familiile imediat după naștere, mamele aflate într-o situație vulnerabilă primesc o serie de produse destinate îngrijirii nou-născutului.

„Cutia Bebelușului” conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele trei luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Potrivit Salvați Copiii Argeș.

„Cutia Bebelușului” va ajunge la 4.000 de mame aflate în situații dificile.

Ca urmare a studiilor efectuate de Salvați Copiii, am realizat faptul că situația mamelor minore din România este una critică. Salvați Copiii, Filiala Argeș, prin programul SENS, încearcă să depisteze cazurile în timp util astfel încât să se poată interveni încă de la începutul sarcinii pentru ca minorele să poată fi înscrise la medicul de familie în vederea  beneficierii de analize medicale, ecografii, tratament, dacă este necesar. Salvați Copiii, Filiala Argeș nu se limitează doar la oferirea suportului socio-economic și consilierii psihologice, ci se implică și în sprijinirea mamelor minore în vederea continuării studiilor, respectiv înscrierea la «A doua șansă».

 

Salvați Copiii, Filiala Argeș încearcă să creeze o rețea de sprijin din partea autorităților locale, semnând protocoale de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș  și majoritatea școlilor și a liceelor din municipiul Pitești, precum și din județ. În vederea combaterii acestui fenomen, Salvați Copiii, Filiala Argeș desfășoară campanii de informare în școli gimnaziale și licee prin Programul „Educație pentru sănătate”, coordonatorul proiectului fiind medic”, a declarat, pentru publicația „Ancheta”, Dumitra Sima – președinte Salvați Copiii, Filiala Argeș.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Lumea frumuseții se schimbă. Miss Univers a anunțat că se elimină limitele de vârstă la concursuri

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Călinești | comuna Mălureni | Mălureni | Pitești | Salvați Copiii România