Cine trăiește cu iluzia că un partid îl poate salva, trăiește cu o iluzie deșartă!

de | 18.10.2023 20:30 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Politic

Ion Mînzînă, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Argeş, a trecut în ultimele zile printr-o perioadă de încercări şi provocări, atât în plan personal, cât şi politic. Aflat în Israel şi Iordania, s-a trezit cu „nucleara” de la Mioveni, în condiţiile în care cel de-al doilea om din PSD Argeş, preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene şi primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a fost reţinut de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Tocmai din Orientul Mijlociu, Mînzînă a trebuit să coordoneze în seara respectivă o şedinţă-fulger a partidului, în cadrul căreia s-au aplicat cu severitate dispoziţiile de la centru privind excluderea imediată a lui Ion Georgescu din partid. Îndeplinirea acestei directive nu a fost uşoară, dat fiind faptul că o parte dintre colegii din PSD nu au fost deloc fericiţi cu această decizie (dovadă că unii nici nu au votat-o) şi nici nu s-a terminat acolo la nivelul discuţiilor din partid, a doua zi organizaţia Mioveni reacţionând dur şi acuzând filiala judeţeană că s-a pripit.

De asemenea, în partid, tensiunea a crescut semnificativ, primarii simţind – din modul în care a fost gestionată speţa Georgescu – că nici istoria în PSD, nici procentele colosale cu care câştigă alegerile şi nici performanţele administrative nu vor valora nimic în cazul în care ar intra într-o problemă penală, partidul având disponibilitate zero pentru a-i mai tolera pe listele sale. Despre toate aceste situaţii tensionate, dar şi despre alte subiecte de actualitate din politica judeţeană şi din administraţie, am discutat cu preşedintele Ion Mînzînă, după întoarcerea domniei-sale în ţară, atunci când se conectase deja faţă în faţă şi cu colegii nemulţumiţi, şi cu Organizaţia Mioveni, dar şi cu Consiliul Judeţean.

Ion Mînzînă

Păi cum am putea vorbi de o vânătoare, când, la Vaslui… vânatul era în mașină?!

▼ Ce o să îi spuneți omului Ion Georgescu când va ieși după perioada asta de arest preventiv?

– Nu știu ce o să îi spun… O să discut cu dânsul, iar – dacă există o logică a discursului – o să îi spun că trebuie să ne așteptăm la lucruri de tipul celor pe care le-a pățit. Vedem cum se mișcă societatea: deja reclamagiii s-au înmulțit și toată lumea în țara asta a învățat că cel mai frumos sport este să reclami. Oameni care probabil nu au construit mai nimic în viața lor gândesc că pot ieși într-un fel sau altul în evidență astfel. Și eu, personal, am N+1 reclamații, unele demonstrate deja a fi pur și simplu ficțiune. Pe cine să trag la răspundere, pe reclamagiu?

▼A început o nouă perioadă de vânătoare împotriva liderilor PSD? Se simte la nivel național așa… o accelerare a cazurilor.

– Păi cum am putea vorbi de o vânătoare, când, la Vaslui… vânatul era în mașină?! Nu putem vorbi despre nicio vânătoare! Am putea specula asta atunci când o simplă reclamație se transformă într-un eveniment național. Fără ca cineva să se gândească dacă, într-adevăr, lucrurile stau așa cum sunt scrise de către persoana care a mers la organele de anchetă.

▼În cazul domnului Georgescu, nici partidul nu s-a gândit mult…

– Partidul a obosit să acorde clemență! Partidul ne spune tot timpul „Căutați să vă protejați! Nu mai intrați în niciun fel de discuții, în niciun fel de acțiuni care vă pot compromite! Vom fi necruțători cu toți cei care ajung să fie inculpați într-un caz sau altul!”

Personal, domului Georgescu îi voi spune că îmi pare rău de situația în care s-a găsit. Dar voi mai avea și alte lucruri să îi spun, discuții private… pe care le-am mai avut de-a lungul timpului cu domnia-sa.

▼Invocați niște semnale ferme primite de la conducerea partidului, pe care dumneavoastră le cunoașteți, fiind acolo. Au ajuns ele însă și la bază? Pentru că primarii sunt cumva tensionați în momentul acesta, simțind că partidul este dispus să îi abandoneze la prima… problemă.

– Istoria mi-a demonstrat că niciun partid în România nu a salvat pe nimeni. Ar trebui să analizeze mai profund ideea asta proastă că partidul te salvează într-o situație în care ești inculpat! Să se uite și în ograda cealaltă… Chiar dacă evenimentul domnului Georgescu a ținut prima pagină, să nu trecem cu vederea nici evenimentele de la Morărești. Domnul primar de acolo era nelipsit din avionul din Bruxelles, împreună cu echipa liberală și iată că nici celălalt partid nu a reușit să-l salveze pe cel care începuse deja să cotizeze la ei, chit că el era primar pe altă listă. Cine trăiește cu iluzia aceasta că un partid îl poate salva trăiește cu o iluzie deșartă. Am mai spus și repet vorbele unui om de spirit: cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit! În momentul în care există un caz în care să fie implicat orice lider al partidului, inclusiv eu, disponibilitatea mea este să plec a doua zi! Nu să fiu dat afară, ci să cer eu să fiu dat afară! Nu am nicio problemă să scriu de acum o demisie în alb și doar să pună ei data, în caz de… Doamne ferește! Că așa este normal! Să nu trag partidul după mine, partidul fiind asupra noastră, a tuturor.

▼Urma să vă întreb exact asta: v-ați gândit că, dacă ați fi într-o situație similară, colegii ar reacționa la fel?

– Da, desigur, dacă aș fi într-o situație pe care am creat-o eu, urmând ca să demonstrez ulterior, din punct de vedere juridic, dacă sunt vinovat sau nu… Pentru că aici nu a creat partidul această situație, să ne înțelegem! Nici în cazul domnului Georgescu, nici în alte cazuri. Partidul a fost în afara acestor evenimente. Reacția trebuie să fie una clară, tranșantă, mai ales că tot discutăm despre curățarea mediului politic. Noi nu ne situăm pe partea cealaltă, cu tot fel de declarații d-astea „fără penali în funcții publice” și să lăsăm, de fapt, penalii să zburde liniștiți în interiorul partidului.

▼Asistăm, în acest sens, la o rebranduire totală a PSD prin aceste reacții extrem de prompte?

– Da, pentru că, din păcate, suntem obligați! Când a reacționat partidul altfel, consecințele care au fost?

▼Vă referiți la cazurile altor lideri PSD din trecut…

– Cum a fost? S-a întâmplat vreo minune? S-a ținut cont la vreo instanță? Sunt cazuri de oameni care, la momentul respectiv, după ce au câștigat toate procedurile în instanță, au fost reprimiți în partid.

Obligația morală a primarilor cu foarte multe mandate este să își găsească un înlocuitor!

▼Dacă se va întâmpla la fel, vă așteptați ca domnul Georgescu să-și dorească revenirea în PSD?

– Eu cred că, în cazul domnului Georgescu, lucrurile sunt mai simple decât le văd unii. În situații similare urmează o perioadă: o reținere mai scurtă sau mai lungă, apoi o revenire în zona aceasta și – la momentul potrivit – dacă domnia-sa își manifestă dorința să candideze, luăm în discuție și tema aceasta. Dumneavoastră povestiți despre primari care se simt abandonați…

▼…speriați, descumpăniți, îngrijorați legat de faptul că partidul renunță instant la ei, după 10-15 ani de administrație sub sigla PSD…

– Primarii au reacționat la fel și după o declarație a liderului Marcel Ciolacu în care a spus că ar trebui totuși să stăm mai puțin în funcție, nu mai mult de două mandate. Am avut tot așa o reacție dură a primarilor, care nu înțeleg o realitate: cu cât numărul de mandate crește, cu atât vulnerabilitatea crește! E o concluzie trasă de mine de-a lungul timpului. Marile probleme au apărut atunci când a existat o mare continuitate  în aceeași poziție.

▼Și totuși PSD Argeș își întemeiază forța administrativă pe primari cu foarte multe mandate,  urmând ca, anul viitor, să mergeți tot cu ei în fața electoratului…

– Primarii vor fi din nou propuși pentru a fi aleși, în funcție de dorința organizațiilor locale. Dar și obligația morală a primarilor cu foarte multe mandate este să își găsească un înlocuitor, pentru că nimeni nu e etern la putere. Și sunt primari în județul Argeș care au hotărât să treacă totuși în linia a doua. Nu e o nenorocire să accepți, la un moment dat, și linia a doua. Toată lumea vrea în linia întâi! În linia întâi, după prea mult timp, te consideri unsul lui Dumnezeu pe pământ, ceea ce este anormal.

▼Ați făcut referire mai devreme la acel celebru citat despre cimitirele pline de oameni de neînlocuit. Este Ion Georgescu de înlocuit la Mioveni?

– Nu pot face eu o asemenea afirmație, este clar că acolo există o organizație puternică ce s-a manifestat ca atare, sentimental, când s-a pus problema. În discuțiile pe care le-am avut cu membrii ei, mi-au și explicat: dânsul a fost o locomotivă pentru noi și a construit această echipă! Și tot dânsul – garanta cineva – va veni și va spune că trebuie să îi dăm posibilitatea lui X sau lui Y să candideze la funcția de primar și că acel om va pleca cu notorietatea domnului Georgescu la drum, va pleca cu recomandarea dânsului și va avea șanse mari pentru a fi primar în localitate. Chit că mai zburdă 2-3 pe acolo, de pe la alte partide, spunând că se închide epoca PSD-ului în Mioveni. Cum nu se poate mai fals!

▼Care este în acest moment starea de spirit și starea de fapt a Organizației Mioveni?

– O stare de spirit bună, cu accente critice la adresa deciziilor despre care m-ați întrebat. Le-am explicat că aceste decizii s-au luat legat de toți cei care au avut o situație de acest tip. Cazul primarului Mihai Georgescu de la Călinești, de exemplu, din cu totul și cu totul alte motive.

▼A ajuns PSD să fie la momentul actual partidul care face cel mai repede curățenie? Asta după ani în care știți foarte bine ștampila pusă partidului…

– Din punctul meu de vedere, da, pentru că noi am constatat că eticheta aceea ni s-a pus tocmai pentru că am vrut să fim solidari cu oameni care… Eu consider că sunt alte metode prin care poți ajuta un om ajuns într-o așa situație, metode ce țin de susținerea morală a lui și a familiei, de găsirea celor mai bune soluții în ceea ce înseamnă asistență juridică, avocați… Nu cred că îi faci vreun bine omului respectiv dacă mergi și strigi în gura mare „Eu nu sunt, domne, de acord cu decizia aceasta!”

Punem delatorii la masa dreptății și, de fapt, trăim și ne scufundăm în cea mai groaznică minciună!

▼ Aveți 15 ani de prietenie, de colaborare, de muncă împreună cu primarul Ion Georgescu. Cum credeți că va judeca dânsul reacția partidului, cunoscându-i tipologia, personalitatea?

– Eu nu pot să fiu în pielea lui să știu cum privește situația, dar vă spun cum ar trebui să privească un bărbat, un om adevărat, lucrurile. Aici nu este vorba despre debarasare, că nu l-a părăsit nimeni, aici este vorba despre o situație pe care dânsul o traversează. Eu mi-aș fi permis să le spun susținătorilor săi, pe care i-am înțeles din punct de vedere sentimental, ce pot face ca să-l apere pe domnul Georgescu. Există această ghilotină nenorocită numită Facebook. Le-am spus deja că nu-l apără prin comunicate de solidaritate, ci că ar trebui să facă demersurile necesare să interacționeze cu acele persoanele care nu-l scot din… tot felul de cuvinte urâte și acuzații! Să le explice frumos, elegant, ce construcții a făcut domnul Georgescu la nivelul Mioveniului, pentru că sunt oameni care nu fac altceva pe Facebook decât să arunce cu noroi în tot ceea înseamnă domnia-sa și cred sincer că lucrul acesta nu-l merită. Personal, acesta a fost argumentul meu în toate discuțiile posibile cu televiziunile naționale, cu presa din Argeș, cu cei din conducerea partidului, când s-a pus problema dizolvării organizației Mioveni ca urmare a reacției avute: reacția aceea arăta solidaritatea față de un om care a construit mult în Mioveni! Mă tot întreba o televiziune dacă mi se pare normal ca ei să critice totuși decizia partidului. Orice mi se pare normal în lumea asta! Unanimitățile existau în România doar înainte de ’89! Aici a fost o reacție argumentată pe vot sentimental și să nu uităm totuși că oamenii au votat sentimental și două personaje hilare, comice, în funcția de președinte al României câte două mandate! Tot vot sentimental a fost și acolo!

▼Ați fost într-o situație extrem de delicată între fermitatea cu care vi s-a cerut să tranșați problema și sentimentalismul de acasă…

– Am îmbrățișat decizia partidului, modul de reacție care a fost ferm de fiecare dată. La fel ca-n cazul domnului Bălășoiu, de exemplu. Totul este ok până la momentul în care se pune problema de o apariție care aduce atingere unor principii de normalitate. Nu poți să fii în Parlamentul României și să apari într-o fotografie de tipul acela! E simplu. Restul este cancan, poezie…

▼Adevărul este că ați avut un mandat greu de președinte, din acest punct de vedere…

– Nu am avut niciun mandat greu, eu mi l-am făcut greu, pentru că am vrut să construiesc mai mult decât prevede…

▼Susțineți că are legătură ambiția dumneavoastră administrativă sau politică cu toate fenomenele acestea pe care a trebuit să le gestionați pe teme de integritate?

– Nici lucrul acesta nu pot să-l invoc, au fost și niște termeni la care trebuia să ținem pasul, unii oameni poate că s-au avântat prea mult în vâltoarea aceasta a construcției, e o chestiune pe care nu pot să mi-o explic. Am și eu multe nereușite, dar nu e cazul să le spun aici.

▼Ne apropiem de un an electoral. Credeți că există riscul ca evenimente de acest gen să se accelereze?

– Fiind an electoral, sigur că da. Până la urmă, există și un exces de zel. Sunt anumiți oameni care vor să dea frumos în fața unor șefi de la București, căror li se pare că orice lucru făcut are un grad de suspiciune etc. Oricâte măsuri am lua, gândirea mea este în felul următor: atâta timp cât nu greșesc voit, orice mi se poate întâmpla în lumea asta! Mai contează și faptul că obișnuiesc să merg într-o zonă în care implicarea este maximă. Nu am nimic a reproșa nimănui, v-am spus! Toate aceste evenimente par a fi făcute de mâna omului. Că nu ne place nouă, că un șef a pus presiune pe noi… Am ajuns în sistemul acela dinainte de ’89, în care delatorii erau foarte bine văzuți și cei care „scriau” la organele statului primeau și anumite avantaje. Astăzi văd că este liber la delațiune!

▼Cum vedeți, în acest sens, faptul că cel care a dat banii zburdă liber și necondiționat și conduce o instituție care reprezintă o structură a legii?

– Exact în spiritul celor spuse înainte: ridicăm pe piedestal delatori de profesie și îi tratăm ca pe salvatorii națiunii. Nu sunt salvatorii națiunii și e păcat că, din Codul Penal, a fost scoasă infracțiunea privind denunțul calomnios. În prezent, noi pe aceștia îi aplaudăm, îi punem la masa dreptății și, de fapt, trăim și ne scufundăm în cea mai groaznică minciună.

Rezultatul AUR va depinde de oamenii pe care îi vor scoate în față!

▼ Am vorbit puțin mai înainte de faptul că se apropie un an electoral și sunteți, în egală măsură, și președintele PSD Argeș, cel mai mare și cel mai puternic partid din județ. Ca analiză politică, cu cine vă veți lupta anul viitor pentru locale și parlamentare în Argeș?

– Ne vom lupta noi cu noi, pentru că, spre deosebire de ceilalți jucători de pe piața aceasta politică, nici măcar nu căutăm să le găsim lor greșelile, ci căutăm să ne îndreptăm greșelile noastre. Suntem supuși unor presiuni câteodată nemeritate, iar asta ne arată că suntem, într-adevăr, pe drumul cel bun și că panica este la ei și nu la noi.

Vi se pare că e panică la AUR, domnule președinte?

– AUR-ul este partidul care va beneficia de o mare susținere: este vorba de acea mare mută, nevocală. Eu am experiența unui partid aflat cam pe aceeași secvență (PRM) care a obținut niște rezultate neașteptate la nivelul anului 2000, undeva în jur de 29% din voturi, fără să aibă structuri puternice. Rezultatul AUR va depinde de oamenii pe care îi vor scoate în față, iar dacă vor miza pe așa-zișii jucători hârșiți în teren, e problema dânșilor și ne vor avantaja. Au un lider foarte vocal și foarte penetrant în Argeș, pe domnul general Chelaru, pe care eu îl apreciez pentru luările de poziție pe care le are. Dânsul spune lucruri pe care puțini oameni își permit să le spună, asta și pentru că societatea românească a ajuns să trăiască într-o mare minciună.

Deci, practic, cumva considerați că există adevăr în ceea ce susține  liderul AUR?

– În foarte multe lucruri, da! Adevăruri bazate pe cunoaștere și pe o analiză istorică în timp.

▼ Ați putea lua în calcul o alianță cu AUR în Argeș?

– Nu știu dacă putem să luăm în calcul o alianță cu cineva, atâta timp cât nu știm fiecare pe ce ne bazăm. O alianță este oricând pozitivă atâta timp cât aduce beneficiu județului Argeș. Am mai spus-o: atâta timp cât beneficiile au fost aduse într-o alianță cu PNL la nivel național, recunoaștem și lucrul acesta! Foarte multe lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă, acum 2 ani de zile, nu avea loc alianța PSD-PNL și aici mă refer la tot ceea ce a însemnat „Anghel Saligny”, la tot ce a însemnat sumele alocate județului Argeș, la colaborarea cu Ministerul Transporturilor, la tot ce a fost pozitiv pentru județ. Datele statistice sunt în favoarea acestei constatări. Că noi, la nivelul județului Argeș, suntem într-o zonă gri…

▼ … de pace rece. Nici pace rece nu i-aș spune…

– Nu, nu am nimic de împărțit cu ei. Martori ați fost la toate atacurile PNL. Și-au construit o prioritate în a încerca să denigreze tot ce se întâmplă în Argeș, au o relație cu presa națională, bineînțeles, în care noi reclamăm fără consecințe. Știți bine că, de exemplu, CJ Argeș a fost în mijlocul unui așa-zis scandal apărut la o televiziune națională, legat de drumul Pădureți. Toate concluziile experților independenți din această țară au arătat că nu am greșit absolut nimic!  În colaborare cu Inspectoratul de Stat în Construcții au dat dreptate Consiliului Județean. Dar aceste expertize ne-au costat ceva bani. Ce ne facem cu sumele plătite în plus de către CJ pentru un atac neadevărat?

▼A fost scandalul respectiv iscat de PNL?

– Eu zic că a avut în spate oameni din PNL. Am curajul să spun asta. Oameni mai mici sau mai mari, nu știu. Din moment ce postul de televiziune mă întreba tot felul de aberații legate de așa-zise controale PNL-iste. Sigur că am suspiciuni rezonabile, dar eu mă manifest personal în chestiuni de tipul acesta! Adică nu ezit să pun mâna pe telefon și câteodată mă mai ia și valul, vorbesc mai… direct, asta-i viața! Am și capacitatea să recunosc când greșesc, pot fi și subiectiv ca fiecare om, nu cred că există perfecțiunea aceea obiectivă. Revenind, despre alianțe vorbim după alegeri. Acum vă spun ferm că sunt total împotriva unor liste comune. Atât de ferm o spun, încât până la urmă, dacă are altă opțiune, partidul poate merge și fără Mînzînă! Listele comune nu fac parte din ceea ce ne propunem.

▼ Dar se pune problema unor liste comune?

– Pot discuta mai marii partidului, în alte zone, susținerea localităților. Pot discuta un candidat comun la prezidențiale, poate și despre parlamentare, dar aici să lase lucrurile așa cum sunt! Există colegi de-ai mei, din alte județe ale țării, care vor să justifice lipsa lor de activitate prin apariția acestor liste comune. În zonele unde partidul e vulnerabil, trebuie să recunoaștem și lucrurile acestea.

▼.. ceea ce nu este cazul Argeșului, care considerați că se poate descurca pe cont propriu…

– Cred că putem să facem o listă competitivă, cum am făcut de fiecare dată și să și câștigăm. Oamenii trebuie să stabilească ce a fost bine și ce a fost rău în mandatul acesta.

▼Aveți parlamentari în echipa actuală care ar trebui să se îngrijoreze cu privire la șansele de a continua?

– Eu le cer tuturor să aibă vizibilitate, să se implice, să meargă să vorbească cu oamenii (căci asta e menirea lor) și să ducă mai departe mesajul la București. Le spun că mandatul lor viitor depinde de hotărârea pe care o vor lua membrii Biroului Județean, care își vor spune părerea: s-au simțit reprezentați, nu s-au simțit reprezentați. Eu am trăit perioada aceasta în care parlamentarii erau de vină pentru toate lucrurile nefăcute din Argeș! Or, parlamentarii au alte meniri. Pot cere oricând o audiență la un ministru, pot discuta cu mine… De data aceasta, aș spune că meritul pentru ce s-a făcut și ce se face aparține primarilor care s-au mobilizat exemplar. Suntem unul dintre puținele județe în care o singură localitate nu beneficiază de proiecte pe „Anghel Saligny”. Iar cei ce mă cunosc știu că nu mă interesează câtuși de puțin unde se aduc banii, cât timp se duc în Argeș! Orice investiție făcută într-o localitate, că e PSD-istă, că e PNL-istă, că este PMP-istă, indiferent ce e, înseamnă plusvaloare pentru județ. Nu trebuie să fii mare expert economic ca să realizezi că sumele aduse creează o bunăstare viitoare pentru tot județul Argeș.

Eu nu mi-am făcut o stare din necesitate din această poziție!

▼În momentul acesta, între zona sensibilă creată după episodul Mioveni și apropierea unui an electoral, care este mesajul dumneavoastră pentru Organizația Argeș?

– Organizația Argeș trebuie să facă ceea ce a făcut cel mai bine în anul 2020, să dea dovadă de mare unitate. Sigur că un partid ca PSD înseamnă, la nivelul județului Argeș, 1000 de personalități. Dacă luăm fiecare consilier pe care îl are PSD cu personalitatea lui, dacă vom merge în zona aceea de gândire în care stăm liniștiți că nu se poate întâmpla nimic și că toate aceste evenimente sunt undeva la butonul X nuclear de la București… La fel de bine, dacă încercăm în continuare să ne îndoim de deciziile partidului, care atunci când ne-a convenit au fost  foarte bune, iar când nu ne convin, zicem că partidul ne abandonează… Dacă nu încercăm să fim altfel decât am fost până acum… Nu există niciun pericol pentru noi decât lipsa de unitate! Și am constatat că această lipsă de unitate se manifestă atunci când oamenii dau de un preaplin. Mergând în zona aceasta, am observat că unii domni primari spun că cel puțin așa li se cuvine! Și îi întreb: dar când nu vi se întâmpla nimic, nu vi se cuvenea?

▼Nu vă e teamă că îi supărați pe primari cu aceste declarații?

– De ce să îi supăr pe domnii primari? Eu sunt un om tranșant, cu cine a venit la mine am acceptat orice discuție. Am plecat cu toții la un drum. Nu îi înțeleg pe cei care caută nod în papură, să distrugă ceea ce ne-a unit! Mînzînă e efemer în funcția aceasta! Dacă într-o zi vor veni domnii primari și vor spune că nu îi mai reprezint, niciun fel de problemă! Eu nu mi-am făcut o stare din necesitate din această poziție. Aș putea să povestesc ce greșeli au făcut unii față de mine, aș putea să stau liniștit în ceea ce gândeam că timpul meu a trecut, că trebuie să vină rândul altora. Dar corect, nu cu mijloace de cea mai joasă condiție! Nu am de ce să îi supăr pe primari! Eu mă supăr pe ei, iar pe unii mă supăr rău de tot. La fel de bine, ei pot stabili dacă nu mai doresc să îi reprezint. Dar ce să le spun? Să le spun că au dreptate? Nu, n-au dreptate de multe ori așa cum probabil nici eu n-am dreptate de multe ori. Au venit primari în biroul acesta și mi-au spus: „Domne, aici n-ai dreptate!” M-am uitat mai atent și am zis: „Da, cred că e ca tine!” Nu am împiedicat pe nimeni să-mi spună unde am greșit, pentru că acesta sunt eu! Așa cum eu nu fac un titlu de glorie din a lua decizii asupra subordonaților mei, căci eu cred că un conducător nu este cel care ia decizii împotriva celor de sub el, ci cel care are tupeul să meargă la București să-i apere!

▼Care este relația Organizației Argeș și, în primul rând, a dumneavoastră cu conducerea centrală? Cum vă raportați la conducerea centrală?

– Cred că ne raportăm foarte bine, dacă ne gândim la tot sprijinul pe care l-a dat conducerea centrală județului Argeș în ultimii 2 ani. Adică investiții de tipul acesta făcute la nivelul județului Argeș, promisiunea de investiții în ceea ce înseamnă municipiul Pitești, lucrurile acestea nu au cum să nu se vadă.

▼Este cea mai bună tură pentru PSD Argeș în ultimii 20 de ani în relația cu Bucureștiul?

– Las pe alții să spună chestiunea asta! Eu o spun dacă vor. Nu am fost un economist de marcă, dar știu să citesc un buget, știu să mă uit pe cifre, știu să fac comparații, știu să văd câți bani au fost alocați. Conform modului meu de lucru, fiecare localitate trebuie să știe clar ce contribuție a primit de la CJ și ce proiecte au fost sprijinite. Și atunci pot să spun: „E foarte bine că mă critici, domnule primar! Până acum, dumneavoastră ați primit 21 de miliarde de lei de la CJ pentru următoarele investiții. În ultimii 25 de ani câte miliarde ați primit? Hai că vă spun tot eu, că am situația, ca să nu intrați în panică! Vreo 15… Păi, o fi rău că în 3 ani de zile ați primit 21 de miliarde sau o fi bine?” Și atunci discutăm. Eu toate lucrurile acestea le spun, ce s-a întâmplat bine. Nu singur, că nu le-am făcut eu, că nu sunt eu unsul lui Dumnezeu pe pământ, ci împreună! Echipa! Tot timpul asta am susținut, în toate luările de poziție. Căutați pe unde vreți. Această echipă a Consiliului Județean, în care fiecare muncește și trebuie să știe unde se află, iar când luăm decizii, ne consultăm.

▼Ați menționat „Anghel Saligny”. Se conturează acest program ca un măr otrăvit, în sensul în care toți se plâng de niște întârzieri foarte mari în decontarea sumelor angajate…

– Întârzierile nu sunt foarte mari, au ajuns cu plățile undeva la nivelul lunii august. Poate fi un măr otrăvit din alt punct de vedere: cei care au propus acest proiect nu au realizat totuși că mobilizarea primarilor va fi mult mai mare față de așteptări și ritmul de lucru va fi așa rapid… Legat de bani, am văzut că dumneavoastră ați arătat recent ce sume de bani au intrat în județ într-o anumită perioadă. Vă pot spune că suntem pe locul 4 în România ca sume alocate…

▼Alocate. Dar și plătite?

– Da! Sunt județe în care nici la această oră sumele nu au fost repartizate. Argeșul a stat într-o poziție senzațională prin munca dusă de către primari pentru a avea aceste proiecte. Și CJ Argeș, la fel: am accesat maximul de sumă pe care am putut-o accesa, având încă 10 proiecte deasupra lor, pe care vedem cum le finanțăm data viitoare.

▼ Sintetizat, spuneți că aveți o conducere națională fermă care sprijină Argeșul, un CJ cu un aparat eficient, o echipă de parlamentari căreia nu i-ați adus critici și un aparat de primari care a accesat mai mult ca niciodată. Raportat la acestea, care este pronosticul dumneavoastră pentru PSD în Argeș în 2024?

– Vom câștiga alegerile! Nici nu pot să gândesc altceva! Dacă aș gândi altceva, mâine probabil mi-aș face toate documentele să plec!

Și în cifră absolută?

– 50% minimum.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Israel – Iordania. Reportajul pe care nu-mi propusesem să-l scriu vreodată!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ion Mînzînă