Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului se află în prezent la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni.
Icoana Maicii Domnului – cea numita “Paramythia”, adică “Mângâietoarea” sau “Ocrotitoarea”,este o frescă din secolul al XIV-lea, care s-a aflat pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped.
Potrivit celor de la doxologia.ro, după săvârşirea minunii din 21 ianuarie 1320, când a salvat obştea şi mănăstirea de la pieire, icoana a fost strămutată în stânga katholikonului, într-un paraclis închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
În Sfântul Munte există o rânduială: cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite. De altfel, poarta mănăstirilor aghiorite se deschide la răsăritul soarelui şi se închide la apus, când portarul dă cheile stareţului, iar stareţul le aşază la icoana Maicii Domnului.
O copie în mărime naturală a icoanei Maicii Domnului „Mângâietoarea”.există și la noi în țară, la Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba.
Foto: Facebook Primaria orasului Mioveni
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: