Problema urșilor solicită în continuare atenția autorităților, la nivel național și în plan local. În Argeș, au existat numeroase sesizări legate de daunele produse în gospodării de animalele sălbatice, de prezența lor în zone populate și, în unele situații, de atacuri asupra locuitorilor.
Potrivit ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenție și prevenție în cazul speciei urs brun, publicat în Monitorul Oficial în luna august, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național este de 220 de exemplare, dintre care 140 nivel de prevenție și 80 nivel de intervenție. Măsurile prevăzute în acest ordin vizează capturarea, deținerea și transportul în scopul relocării al exemplarelor de urs brun, precum și recoltarea acestora (împușcarea de către personal tehnic specializat al fondurilor de vânătoare), în oricare din stadiile ciclului lor biologic. Situațiile în care se aplică prevederile acestui ordin de ministru sunt: prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, a animalelor domestice și pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum și în interesul sănătății și al securității publice.
Cota de prevenție – 9 exemplare împușcate
În Argeș, a fost aprobată recoltarea a nouă exemplare, trei dintre acestea, din comunele Corbi, Nucșoara și Arefu, fiind deja recoltate, la nivelul Direcției Silvice, procedura urmând să fie îndeplinită și pentru celelalte șase. Exemplarele vizate, potrivit directorului Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, sunt cele despre care se cunoaște cu certitudine că au produs stricăciuni. Județul nostru are o populație de 1.100 de urși, numărul optim al acestora fiind de 400. Sunt cifrele obținute de gestionarii fondurilor de vânătoare, date care ulterior sunt trimise și către Agenția pentru Protecția Mediului. În Argeș, nu doar efectivele de urși fac probleme, ci și lupii, în zonele de munte, cum ar fi localitățile Arefu, Aninoasa, Berevoești, Corbeni sau Nucșoara.
Pentru lupi nu s-a dat niciun ordin și este o mare problemă, pentru că produc pagube în rândul cervidelor. Populația de mistreți s-a diminuat și hrana lor de bază era undeva 70-80% reprezentată de mistreți. S-au reprofilat pe cervide, provocând mari pagube în rândul lor. Din observațiile pe care le facem pe teren ne dăm seama de această problemă. Bineînțeles, sunt și pagubele provocate de lupi în gospodării, reclamate de oameni, în zona de munte. În această situație, eu văd necesar un astfel de ordin”, a precizat, pentru publicația „Ancheta”, Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro