În primele zece luni ale anului în curs peste 91.700 de dosare au fost înregistrate la Serviciile de Probaţiune teritoriale, iar 55% din persoanele înregistrate au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, a explicat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Totodată, ministrul Justiției a precizat în ultima postare publicată pe pagina de Facebook că își dorește ca ”proiectul de lege privind Statutul personalului de probațiune să poată fi confirmat de votul Camerei Deputaților până la finalul sesiunii parlamentare”.
”Mi-am dorit să îi cunosc pe profesioniștii care se asigură că sancțiunile și măsurile penale neprivative de libertate sunt executate în comunitate în spiritul și litera legii. Vorbesc despre reprezentanții Serviciilor de Probațiune teritoriale din cadrul Direcției Naționale de Probațiune cu care m-am întâlnit azi la sediul Ministerului Justiției. Și mă bucur că au participat toți cei 42 de șefi ai structurilor județene din România”, a explicat ministrul Alina Gorghiu.
”Sunt probleme de peste 10 ani care vor fi rezolvate prin acest act normativ”
”Munca lor nu este ușoară. În primele zece luni din 2023, 91.711 de dosare au fost înregistrate la Serviciile de Probațiune teritoriale, dintre care 66.521 sunt dosare în lucru, iar 25.190 sunt dosare soluționate. Aproape 55% din persoanele înregistrate au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar dintre acestea, 24.107 persoane au săvârșit infracțiunea de ”conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Cu o parte din personalul de probațiune, am reușit să mă văd la ei acasă, în cadrul celor 14 vizite de lucru pe care le-am făcut în teritoriu până acum. Munca pe care acești oameni o realizează, însă, are nevoie de un cadru legal mult mai stabil, mai predictibil și îmi doresc ca proiectul de lege privind Statutul personalului de probațiune să poată fi confirmat de votul Camerei Deputaților până la finalul sesiunii parlamentare. Sunt probleme de peste 10 ani care vor fi rezolvate prin acest act normativ”, a mai completat Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Alinei Gorghiu, probaţiunea contribuie decisiv şi la valorificarea socio-economică a infractorilor, prin faptul că aceştia au un rol social activ: ”Vă dau un exemplu: un medic care intră în evidența probațiunii și îi este permis să își continue activitatea profesională, poate fi trimis de DNP să susțină și campanie de vaccinare în localitățile care nu au serviciile sanitare necesare”.
Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Enoriașii parohiei Făgetu au sărbătorit Hramul Mânăstirii Vieroși