A doua zi de Crăciun. Când puteți spăla?

de | 25.12.2023 20:19 | Lifestyle, Național

Mâine, în a doua zi de Crăciun, este mare sărbătoare pentru creștini, se prăznuiește Soborul Maicii Domnului. Tot în a doua zi de Crăciun sunt multe tradiții și obiceiuri care încă mai sunt respectate cu strictețe în unele zone din țară.

Soborul Maicii Domnului este una dintre cele cinci mari praznice dedicate Fecioarei Maria și are o istorie datând din secolul al V-lea. În această zi, credincioșii participă la slujbe, închinându-se în fața icoanei Maicii Domnului. De asemena, pe 26 decembrie este sărbătorit și Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana. Este știut că, în anumite zile, creștinii nu spală rufele, de obicei este vorba despre zilele marcate cu cruce roșie. În plus, nici în zilele de duminică nu este bine să spălăm rufele. Astfel, în luna decembrie 2023, următoarele sărbători marcate cu cruce roșie sunt: 26 decembrie- Soborul Maicii Domnului; 27 decembrie- Sfântul Ștefan.

Bârfa aduce un an plin de neînțelegeri

Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de această zi. De altfel, se spune că cei care dansează în a doua zi de Crăciun vor fi sănătoși și aprigi în anul care urmează. O altă tradiție în a doua zi de Crăciun este mersul cu ”colacul” la nași. Astfel, finii vizitează nașii, aducând cu ei un colac tradițional cu șapte pâini, două sticle de țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte cârnați sau alte bunătăți. Darurile sunt oferite cu recunoștință și sunt un semn de belșugul și prosperitatea. De altfel, când ajung la casa nașilor, finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează cu nașul de trei ori, spunând De la noi puțin, de la Dumnezeu mult.

Se spune că în această zi este interzis să vorbești urât, să înjuri, să te cerți sau să bârfești. Și asta pentru că cei care se ceartă în această zi vor avea parte de un an plin de neînțelegeri și vor vărsa multe lacrimi. De asemenea, în casa în care sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, de la Crăciun şi până la Bobotează. Altfel fetele nu se mărită. Se mai spune că în această zi nu se muncește, iar curățenia, spălatul rufelor sau călcatul sunt interzise, pentru că astfel s-ar putea atrage ghinion în anul următor.

Foto descriptiv. Sursă foto: playtech.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Top 5 cele mai ascultate cântece de Crăciun

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Sfântul Ștefan

Ultimele articole