Cătălina Dumitrașcu, inspector general școlar adjunct:,,Nu cred în lupta dintre femei și bărbați, cred în echipă!”

de | 09.03.2024 21:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Pe cât este de delicată și sensibilă în viața de zi cu zi, pe atât de puternică, fermă și bătăioasă știe să fie atunci când se impune. Rolul de inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Argeș, dar și cel de consilier local liberal, au creat suficiente contexte în care a trebuit să intre în rolul femeii care ia atitudine, căci într-o lume a bărbaților, uneori neeleganți și lipsiți de politețe, trebuie să știi să pui și punctul pe ,,I”.

Cătălina Dumitrașcu, însă, are nu doar suficiență diplomație și toleranță, dar și înțelepciunea de a nu generaliza. De aceea consideră că femeia și bărbatul trebuie să fie parte a aceleiași echipe, iar lucrurile bune, echilibrate, sănătoase, nu pot fi făcute decât împreună.

 

▼Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

-Suntem încă tributari unor repere tradiționale și unor generații care le-au spus femeilor că nu sunt capabile să exceleze, ba chiar erau lipsite de drepturi fundamentale. E firesc, până la un punct, să înțelegi că suntem purtătorii unor gene străvechi care și-au lăsat amprenta asupra noastră, neputând șterge, dintr-o dată, aceste prejudecăți. Din păcate, încă nu pornim pe picior de egalitate; la debutul profesional, îmi amintesc că simțeam că bărbații sunt priviți cu mai multă încredere și șansa lor de reușită era mai mare din start. Și atunci trebuia să compensez prin efort și consecvență, lucru pe care l-am și făcut.

Aceeași provocare am simțit-o ulterior în poziții de conducere sau în Consiliul Local și am depus efort suplimentar, mi-am sporit atenția asupra a ceea ce spun și fac, mi-am reevaluat relațiile cu cei din jur. O clipă de neatenție, o greșeală din partea unei femei sunt judecate întotdeauna mult mai aspru decât cele ale unui bărbat, iar asta îngrădește spiritul și încrederea.

Cătălina Dumitrașcu interior

 

▼Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

-Ca societate, am evoluat mult în această zonă. În domeniul meu de activitate, un procent de 80 % îl reprezintă femeile și foarte multe dintre ele conduc cu succes instituțiile din care fac parte, aplică și dezvoltă proiecte în sprijinul comunității, sunt devotate activității cu „învățăceii”. Cred că sistemul de învățământ este cel în care femeilor le este recunoscută și apreciată, cu adevărat, valoarea.

Făcând o paralelă cu alte domenii, aș reaminti-o pe Françoise Giroud care, acum 40 de ani, a spus intenționat și provocator : „La femme serait vraiment l’égale de l’homme le jour où, à un poste important, on désigneraitune femme incompétente.”

Mai e de actualitate? Ce principii respectăm? Omul sfințește locul?

Reflectând la pași, cred că includerea cotelor de gen în legea electorală ar fi o soluție care ar repoziționa femeia, ar crea încredere și ar „amortiza” orgolii conducând, în timp (pentru că mentalitatea se șlefuiește greu), la firesc.

▼Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?

– Spiritul de colaborare, capacitatea de a relaționa cu cei din jur, intuiția, creativitatea, implicarea sunt motoare feminine care generează singure avantaje. Echipele au nevoie de comunicare constructivă, de liantul care să le determine să acționeze și să le mențină starea de bine, de sarcini focalizate, de transfomare și deschidere spre nou. Or, acestea reprezintă un coeficient exponențial feminin.

Pe de altă parte,femeia este cea care aduce echilibru atunci când este împăcată cu ea însăși; se spune că femeia este centrul energetic al casei și al familiei.

Feminitatea e o artă: zi de zi zugrăvim încredere și păstrăm balanța echilibrului și, uneori, a distanței, punctăm între expunere, interiorizare și nevoia de a ne proteja pe noi înșine și pe cei din jur.

Cătălina Dumitrașcu interior 1

▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

-Mi-aș acorda mai multă încredere și mai mult curaj. Mi-au lipsit în adolescență și am simțit acest lucru mai târziu. Strict profesional, mă bucur că am avut discernământul de a nu lăsa timiditatea să învingă toate oportunitățile. Poate că trebuia să fac mai devreme pasul către învățământul gimnazial, „tărâmul” unde mă simt, cu adevărat, împlinită.

Am „crescut” învățând din toate și constant, m-am bucurat de cariera mea de profesor, de experiența pe care am dobândit-o ca director sau inspector, de experiența dobândită în consiliul local.

▼Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

– Da, femeile au motivație… la putere exponențială, conștiinciozitate și perseverență. Când vezi că reușești și eforturile depuse nu sunt în zadar, când îți dai seama că ai adus o influență pozitivă în traseul unor oameni, când observi că oameni, la care te așteptai, poate, mai puțin, sunt în jurul tău, implicați și cred în lucrurile pe care le faci, atunci ești motivat exponențial. Iar când jobul ți-l faci cu plăcere și cât poți mai bine, când agresivitatea și negativitatea nu-ți sunt la îndemână, când aduci un strop de echilibru, un zâmbet și energie în echipă, toate acestea devin cel mai bun suport.

Dincolo de motivație, am avut suportul constant al familiei mele și al celui mai bun coechipier pe care l-aș fi putut avea – soțul meu.

Am mai spus-o si o repet: nu cred în lupta dintre femei și bărbați, cred în echipă și în suportul pe care ni-l putem oferi unii celorlalți.

Cătălina Dumitrașcu Alina gorghiu

▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

-Voi da un răspuns cât se poate de sincer: Alina Gorghiu. Și pentru a fi sinceră până la capăt, am apreciat-o foarte mult după ce am cunoscut-o îndeaproape. Sunt o persoană înclinată spre oameni și am apreciat respectul pe care OMUL Alina Gorghiu  l-a acordat semenilor și echipei pe care a reușit să o sudeze, dispensându-se de funcțiile deținute. Naturalețea, obiectivitatea și motivarea celorlalți sunt sporite de calmul și capacitatea reflecție. E persoana cu care te înțelegi din priviri și știi ce ai de făcut fără prea multe vorbe, e mama care își lasă pereții desenați de cei doi băieți, e femeia determinată și elegantă în orice situație, care nu pierde oameni din orgolii mărunte.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Pentru PNL Argeș vorbesc faptele! 150 de copii din Tufanu, Mălureni, vor învăța în siguranță

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Cătălina Dumitrașcu