Zilnic, pompierii argeșeni sunt solicitați să intervină în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren.
Și în acest final de săptămână, incendiile la vegetația uscată au mobilizat pompieri, Servicii Voluntare Pentru Situații de Urgență și localnici în lupta cu flăcările. În urma evenimentelor, a fost distrusă o suprafață de teren de peste 40 ha.
În acest context îngrijorător, specialiștii de la ISU Argeș trag din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată, pe lângă riscul de a primi amenzi usturătoare.
Aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că acestea se pot extinde rapid și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale.
Cele mai des întâlnite cauze probabile de izbucnire ale acestor arderi sunt folosirea intenționată a sursei de aprindere sau utilizarea focului deschis, incendiile fiind produse în urma încercării cetățenilor de a curăța terenurile, dând foc vegetației uscate.
18 incendii de vegetație uscată în acest weekend
Zonele afectate în urma acestor incendii sunt:
– orașul Topoloveni, unde au ars aproximativ 30 mp;
– localitatea Mărăcineni, unde aproximativ 1.000 mp au fost afectați de flăcări, incendiul prezentând pericol de
propagare la vecinătăți;
– orașul Ștefănești, unde au avut loc două incendii în urma cărora au ars aproximativ 31.000 mp;
– localitatea Călinești, unde au avut loc patru incendii, în urma cărora au ars aproximativ 324.000 mp și în jur de 300 kg resturi vegetale. La unul dintre incendii, în sprijinul pompierilor argeșeni a intervenit și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență;
– localitatea Bughea de Sus, unde au ars aproximativ 80 mp. În urma incendiului au mai ars aproximativ trei tone de plante furajere, iar la sosirea salvatorilor, flăcările prezentau pericol de propagare la casele din apropiere;
– municipiul Câmpulung, unde au ars aproximativ 2.000 mp;
– localitatea Mălureni, unde au ars aproximativ 10.000 mp;
– localitatea Mihăești, unde au ars aproximativ 30.000 mp, incendiul manifestându-se prin focare multiple;
– municipiul Curtea de Argeș, aproximativ 250 mp;
– localitatea Ungheni, unde au ars aproximativ 500 mp;
– localitatea Buzoești, unde au ars aproximativ 100 mp;
– localitatea Bradu, unde flăcările au afectat aproximativ 500 mp;
– orașul Mioveni, unde au ars aproximativ 400 mp;
– localitatea Priboieni, unde flăcările au afectat aproximativ 12.000 mp.
Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri, pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
foto descriptiv isubh.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro