Candidatul PNL la Primăria Curtea de Argeș, Cosmin Petrescu, vrea ca localitatea sa să fie parte a unui OMD (Organizaţie de Management al Destinaţiei), ceea ce i-ar putea conferi mult mai multă vizibilitate și fonduri mai consistente de la guvern pentru dezvoltarea turismului. În Argeș, s-ar putea dezvolta două OMD-uri: unul care să graviteze în jurul Curții de Argeș și celălalt, în jurul municipiului Câmpulung. Cosmin Petrescu a inițiat și o petiție ce va fi susținută de toți cei care activează în HoReCa.
”Este clar că în Argeș, deși avem atâta istorie, cu monumente istorice și tradiții, deși avem cultură și natură (cei mai înalți munți din țară, dar fără o pârtie de schi, cel mai frumos drum din lume – Transfăgărășanul, lăsat fără investiții zeci de ani), nu reușim de la Revoluție încoace să facem un turism organizat care să ridice zona din punct de vedere economic. De aceea, ca parte a conceptului de dezvoltare Pitești Tech City, am lansat inițiativa de a crea în paralel o Organizaţie de Management al Destinaţiei (OMD) pentru zona de Nord Vest – Curtea de Argeș și Transfăgărășan și un OMD pentru zona de nord Est – zona Câmpulung – Rucăr. Am inițiat o petiție ce va fi susținută de toți hotelierii și proprietarii de pensiuni, cabane și restaurante (industria HoReCa) împreună cu proprietarii și administratorii societăților comerciale implicate direct sau indirect în dezvoltarea economică a zonei de nord-vest a județului Argeș, pentru înființarea unei structuri de tip OMD pentru susținerea și promovarea turismului din zonă.“, a declarat Cosmin Petrescu.
O problemă a turismului argeșean
Potrivit candidatului liberal, în Argeș, ne confruntăm cu o ”lipsă a coordonării public/privat, laic/religios, cultură/turism sau mediu/turism”, lucru care ”influenţează negativ dezvoltarea destinaţiilor în condiţiile existenţei unor resurse limitate, financiare şi umane. Comunităţile trebuie să conserve/restaureze patrimoniul, dar în acelaşi timp să creeze un parteneriat viabil între sectorul public şi privat, pentru organizarea şi conducerea destinaţiei.”
Cifrele arată destul de prost la acest moment: cu doar 260.000 de turiști în tot anul 2023 în Argeș, dintre care doar 41.000 de străini, suntem bătuți bine de Brașov, Prahova și Vrancea. Brașov are de 6 ori mai mulți turiști!
Dezvoltarea turismului se poate face și cu bani din PNRR – jalonul 327 din cadrul Componentei 11 Turism şi Cultură. OMD-urile reprezintă însă soluția pentru o dezvoltare pe termen lung.
Ce sunt OMD-urile și cum ne ajută
Organizaţiile de Management al Destinaţiei (OMD) reprezintă o nouă formă de gestionare a destinaţiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicaţii directe în creşterea circulaţiei turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Un OMD se va înfiinţa luând în considerare unităţile geografice (judeţe, localităţi) cu obiectivul de a promova turismul local sau regional.
Municipii, orașe și comune implicate în proiect: Sălătrucu, Arefu, Nucșoara, Șuici, Cicănești, Corbeni, Brăduleț, Corbi, Cepari, Valea Danului, Albeștii de Argeș, Valea Iașului, Tigveni, Curtea de Argeș, Mușătești , Domnești, Poienarii de Argeș, Băiculești, Mălureni, Morărești , Cotmeana, Merișani, Budeasa, Ciofrângeni, Cuca, Ciomăgești, Uda, Cocu, Drăganu, Băbana, Bascov, Mărăcineni, Ștefănești.
OMD-ul local se va înființa pe baza asocierii unității/lor administrativ-teritoriale din componența destinației cu plătitori de taxe speciale pentru promovare turistică și/sau alte entități care plătesc cotizație. Printre criteriile minime impuse, menționăm: destinația să fie atestată ca stațiune turistică de interes local/național sau să existe minimum 100 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate și un buget minim de 30.000 euro echivalentul în lei.
”Asta este soluția, o abordare profesionistă Curții de Argeș, împreună cu comunele din nord-vestul județului. Aceasta oferă perspective clare de dezvoltare economică cu multiplicarea veniturilor populației și a investițiilor. Acum aproape 100 de ani, în 1934, Curtea de Argeș a fost declarată oficial de către Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirii Sociale, prin Decizia nr. 91195 din 5 iunie 1934, drept stațiune climaterică! Conform documentelor istorice, această decizie a atras tot mai mulți turiști din țară și străinătate.”, a mai declarat Cosmin Petrescu.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Radu Perianu este susținut cu fermitate de liderii PNL Argeș din mediul urban