Oul – o binecuvântare

de | 01.05.2024 15:57 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Vedeta zilelor de Paște este oul. Vopsit în roșu, împestrițat cu condeiul sau colorat în diverse nuanțe, acesta adună familia și prietenii care dau „cioca” vestind minunea  Învierii Mântuitorului. Medicul Adrian Tase, reputatul cardiolog argeșean, ne vorbește atât despre simbolistica acestuia, cât și despre beneficiile pentru sănătate, dar și cum trebuie consumat ca să nu ne tulbure tihna sărbătorilor.

„Cunoscut ca nucleu generator de viață, oul este, din perspectiva pascală, și o simbolică sepultură. Oul însângerat de Paște îl reprezintă pe Domnul nostru Iisus Hristos, iar coaja întruchipează piatra mortuară pe care, ciocnind-o, semnificăm deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea Domnului.

Din perspectiva biomedicală, oul este, de asemenea, un nucleu generator de viață. Disponibil pe piață și accesibil ca preț, oul este o sursă inestimabilă de nutrienți calitativi, fiind recomandat în cadrul dietelor sănătoase. Pentru numai 70 de calorii, oul oferă proteine de cea mai bună calitate – peste cele din carne; minerale – iod și seleniu; vitamine din grupul B, cum sunt riboflavina (B2), acidul pantotenic (B5), biotina (B7), cobalamina (B12); colina și carotenoide – luteina și zeaxantina. Oul este și o evidentă sursă de colesterol alimentar, de circa 200 mg per bucată. Acest fapt este un avantaj pentru că, pentru membranele celulare, creier, hormoni etc., colesterolul este o materie primă esențială. Pe de altă parte însă, printre factorii majori de risc ai infarctului miocardic se află și hipercolesterolemia și, mai ales, excesul de colesterol «rău» LDL. De aceea, asocierea dintre consumul de ouă și mortalitatea cardiovasculară continuă să fie scrutinizată cu atenție.

În editorialul «Eggs and the Heart» dintr-un număr recent al European Heart Journal, cardiologul american Franz Messerli analizează diferențele sesizate la nivel global. Vestea bună este că, la populațiile studiate din Asia, consumul de ouă se corelează cu scăderea mortalității cardiovasculare. Nu același lucru se întâmplă în America de Nord și Europa. Pentru a identifica sursa acestui contrast, autorul a studiat micul dejun din aceste trei culturi.

Americanii mănâncă, de regulă, ochiuri cu șuncă, omletă sau alte forme de ouă procesate.

Asiaticii, în proporție de 70% mănâncă Shakshuka sau alte forme de ouă fierte, restul de 30% omletă sau alte forme de ouă procesate.

Pe continentul nostru se mănâncă o treime ouă fierte, o treime ouă procesate și o treime ouă cu șuncă.

Concluzia este că, modul de preparare al ouălor are o importanță decisivă. Prin prăjire și alte forme de procesare, apar deșeuri oxidative ale colesterolului care sunt toxice. Acest nefericit proces biochimic nu are loc dacă ouăle sunt fierte.

În perioadele de Paște și Înălțare mâncăm ouă roșii preparate prin fierbere și ne dăm seama de binecuvântarea acestui minunat aliment.”

 

Fragment din cartea de eseuri terapeutice „Douăsprezece cuvinte de inimă bună”, semnată de medicul cardiolog Adrian Tase.

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dr. Adrian Tase: „Postul drastic poate duce la oboseală şi anemie”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase | Argeș