Joia Mare din Săptămâna Patimilor – Ce nu trebuie să faci azi

de | 02.05.2024 09:18 | Importante, Lifestyle, Național

Astăzi este Joia Mare, cunoscută în popor și ca Joia Neagră sau Joimărița.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este cunoscută pentru numeroasele datini și superstiții.

În această seară credincioșii participă la Denia celor 12 Evanghelii, iar fetele aduc, cu acest prilej, o panglică la biserică. După fiecare Evanghelie, se face câte un nod în panglică, iar fetele își pun câte o dorință. Apoi, panglica este luată în casă, iar după împlinirea unei dorințe se desface câte un nod. Până la finalul anului, ar trebui ca toate cele 12 noduri să fie desfăcute.

Conform tradiției, persoanelor care participă la cele 12 Evanghelii li se vor împlini cele mai importante dorințe.

paste joia mare superstitii

Foto: unsplash.com

De ce nu trebuie să dormi în Joia Mare

O superstiție foarte cunoscută spune că cei care dorm în Joia Mare vor fi leneși întregul an și nu vor reuși să ducă la bun sfârșit palnurile. Se spune de asemenea că în special femeile nu au voie să doarmă astăzi, deoarece Joimărița, o femeie fiorosasă care pedepsea aspru lenea soțiilor și a fetelor de măritat, le va face incapabile să lucreze tot anul.

Potrivit „Ghidului Sărbătorilor Românești”, scris de Irina Nicolau, în această zi nu se lucrează însă gospodinele pot face borș, care ține tot anul.

Tot astăzi, în unele zone din țară se fac focuri din vreascuri rupte cu mâna pentru cei trecuți în neființă, iar pe lângă focuri se așează scaune, se pune pâine cu vin și se tămâiază. Potrivit Irinei Nicolau, în Joia Mare morții se pregătesc să sosească pe pământ și  trebuie să fie ajutați și primiți bine.

paste joia mare superstitii

Foto: unsplash.com

În Joia Mare se vopsesc ouăle

În Joia Mare se vopsesc ouăle pentru masa de Paște. Sunt încondeiate potrivit tradițiilor populare românești, cu motive creștine sau doar vopsite în culoarea roșie. Ouăle sunt duse la biserică pentru a fi sfințite înainte de a fi puse pe masă. Se crede că ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul iar unii oameni spun că dacă acestea sunt îngropate, feresc zona respectivă de piatră.

Ouăle sunt spălate, lăsate la uscat, iar apoi fierte în vopsea. Pe lângă vopsea roșie, în ziua de azi, românii colorează ouăle și în galben, verde sau albastru.

Potrivit doxologia.ro în această zi este spusă și rugăciunea pentru mântuirea celor adormiți.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!”.

 

Foto unsplash.com

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Oul – o binecuvântare

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: