Astăzi, este Vinerea Mare, utima vineri din Postul Paştelui. Denumită și Vinerea Patimilor ori Vinerea Neagră este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, deoarece este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit pe cruce între doi tâlhari. În Vinerea Neagră, ziua cea mai neagră din istoria creştinismului, Iisus a murit pentru mântuirea lumii și iertarea păcatelor neamului omenesc.
Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă. În această zi nu se lucrează. În bisericile ortodoxe este singura zi când nu se oficiază Sfânta Liturghie, ci se va cânta Prohodul Domnului – ce simbolizează punerea în mormânt a lui Hristos. De asemenea, este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf pe sub care trec credincioşii, până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile. Credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat. De altfel, această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor. Astfel, şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos. După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.
Legate de această zi există multe tradiţii şi obiceiuri. Se spune că cine urmează aceste sfaturi va fi ocolit de primejdii şi de boli tot anul.
Tradiții și obiciuri:
- Se spune că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mănos, iar dacă nu, anul ar putea fi secetos.
- Altă suprstiție spune că cine se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, va fi sănătos tot anul.
- Femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții, după slujba de seară.
- Nu este bine să vopsiţi ouăle în Vinerea Mare.
- În Vinerea Patimilor, credincioşii nu ar trebui să muncească. Fie că vorbim despre spălat, călcat, făcut curat sau cusut, astăzi nu este indicat.
- Tot azi nu trebuie sacrificate păsări ori animale.
Foto descriptiv. Sursă foto: patrimoniu.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Își expun lucrările la Cluj. Patru tineri argeșeni au primit finanțare în cadrul programului MOL