Săptămâna trecută, piteștenii au ieșit în stradă și au cerut referendum pentru Pădurea Trivale, după ce omul de afaceri Mihai Coteț, candidat la Primăria Pitești, și echipa sa de consilieri liberali au depus un proiect de hotărâre prin care cer consultarea cetățenilor. Pădurea trebuie să fie arie protejată, pentru că numai așa poate fi apărată de interesele imobiliare din cauza cărora deja am pierdut 600 de hectare, transmite Mihai Coteț. Potrivit acestuia, solicitarea de referendum este cu atât mai justificată, cu cât 87,5% dintre piteșteni vor arie protejată și peste 10.000 de cetățeni au semnat în acest sens. Referendumul propus pentru data de 9 iunie, pentru a eficientiza atât procesul de votare, cât și costurile aferente organizării, are drept obiectiv consultarea la vot a tuturor piteștenilor cu privire la soarta Pădurii Trivale.
Pădurea Trivale este văzută nu ca inima verde a oraşului nostru, ci ca o investiție imobiliară de succes
- Sute de piteșteni au ieșit în stradă în ziua în care ați depus proiectul pentru organizarea unui referendum pentru Pădu- rea Trivale. Cum s-a ajuns aici?
– S-a ajuns aici din cauza ignorării constante a dorinței piteștenilor. Și atunci când nu-i asculți, când nu îi lași să vorbească în ședințele de Consiliu Local, când nu ții cont de peste 10.000 de semnături, când nu ții cont de ceea ce spun sondajele sociologice, oamenii ajung să îți strige în fața primăriei. Pădurea Trivale este mult prea importantă pen- tru a o abandona în brațele unor oameni care s-au răzgândit peste noapte. Le-au spus piteștenilor, în campanie, că vor arie protejată, le-au luat voturile și acum s-au sucit la 180 de grade. Când nu doar un om se răzgândește, ci se răzgândesc toți, la pachet, e clar că ceva e necurat, pentru că nu cred că e vorba de o iluminare în masă. Sau, dacă e vreo iluminare, alte interese i-a iluminat. S-a ajuns aici pentru că Pădurea Trivale este văzută nu ca inima verde a orașului nostru, ci ca o investiție imobiliară de succes.
- Nu vă este teamă că lupta aceasta pentru Pădurea Trivale va fi privită în cheie electorală?
– Să speculezi acest lucru înseamnă să vrei să dezinformezi cu bună știință. Lupta pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată o dăm de la începutul acestui mandat.
În primul an, am făcut numeroase drumuri la Ministerul Mediului pentru că voiam să înțeleg ce anume întârzie hotărârea de guvern prin care pădurea trebuia să fie declarată arie protejată. Deja se lucrase 13 ani la documentație, de specialiști din 13 instituții de stat. Chiar primarul, în campania din urmă cu patru ani, declara în presă că e dubuios, că poate în primăria condusă pe atunci de colegul său de partid Cornel Ionică sunt in- terese care se opun. La minister am aflat că proiectul își urmează cursul birocratic. Doar că și acest curs birocratic era inexplicabil de anevoios și atunci oamenii de acolo mi-au spus pe șleau: „Decideți-vă ce vreți, pentru că de la Primăria Pitești se insistă să stopăm proiectul pentru aria protejată, au alte planuri!” Erau planuri care nu fuseseră comunicate nimănui, pe marginea cărora primarul nu doar că nu consultase populația căreia îi spusese altceva, dar nu ne consultase nici pe noi, consilierii locali, cei care reprezentăm interesele piteștenilor în Consiliul Local. Și atunci am început să strângem semnături pentru a pune presiune pe administrația locală. Peste 10.000 de piteșteni au votat pentru arie protejată. În momentul în care primarul și-a procurat om cu om majoritatea, a introdus în Consiliul Local un Proiect de Hotărâre prin care voia să transforme în pădure parc 165 de hectare, iar hotărârea a trecut. Atunci am ieșit în stradă săptămânal. Apoi am atacat în instanță decizia și justiția ne-a dat câștig de cauză. Acum ne aflăm în momentul în care primarul a făcut recurs, iar noi am cerut referendum, pentru că, în mod evident, nu poate decide un om, care deja s-a răzgândit, în numele unui bun de preț ce aparține întregului oraș. Nu după ce am pierdut deja 600 de hectare și există riscul de a pierde în curând altele!
Pentru a întări că nu e vorba de nicio luptă electorală, ci de voința oamenilor, am comandat inclusiv o cercetare sociologică realizată de Novel Research. Peste 600 de piteșteni au participat la cercetarea sociologică și au fost întrebați dacă vor ca Pădurea Trivale să fie pădure parc sau să fie arie protejată. Răspunsul cetățenilor a fost covârșitor: 87,5% dintre piteșteni își doresc ca Pădurea Trivale să fie arie protejată. Datele au fost colectate în intervalul 1-16 aprilie 2024, iar studiul are o marjă de eroare de 3,5%.
- Care este miza?
– Miza este aceeași ca și până acum: una financiară. Eu nu am altă explicație. Piteștiul a avut în administrarea Romsilva 900 ha de pădure, dintre care 600 ha au fost deja retrocedate! Aria protejată nu era doar pentru a ne bucura de frumusețea pădurii și a animalelor pe care le putem vedea în cadrul lor natural într-un oraș, ci și pentru a apăra pădurea de tăiere, de betonare, de alte cartiere rezidențiale. Ca să faci acum pădure-parc înseamnă ani buni pentru realizarea unei noi documentații. În toți acești ani, pădurea rămâne neacoperită legislativ. Pe acest vid legislativ, ținând cont și de procesele de retrocedare care sunt în instanță, vom mai pierde alte zeci sau sute de hectare. Și se va întâmpla și cu Trivale ceea ce s-a întâmplat cu Parcul Bordei sau cu IOR. Mai mult: se dorește pădure parc pe doar 165 de hectare. Rămân în aer 200 de hectare. Ce facem cu ele?! Anul trecut, în toamnă, pădurea putea fi declarată arie protejată prin Hotărâre de Guvern. Am pierdut un timp prețios, dar nu abandonăm lupta.
5 motive pentru care pădurea Trivale trebuie să fie arie protejată
Concluzionând, care sunt avantajele pentru care pădurea Trivale ar trebui să fie arie protejată și nu pădure-parc?
– Vă voi oferi cinci motive în acest sens.
1. Fără betoane!
După trei decenii de retrocedări dubioase și scandaloase în Pădurea Trivale, nu putem să ne asumăm riscul ca istoria să se repete. S-a defrișat și s-a betonat prea mult în pădurea noastră, a piteștenilor.
2. Oprim privații să betoneze pădurea!
Pe masa Primăriei Pitești se află solicitări de la privați pentru a face parcări betonate în pădure. Legea le permite să facă inclusiv acest lucru, pentru că pădurea nu este apărată, în acest moment, de niciun statut. Chiar dacă primăria s-ar opune, privații pot câștiga lejer în instanță dreptul de a betona pădurea pe care o au în posesie.
3. Fără riscul ca Trivale să ajungă al doilea Parc Bordei!
Pădurea-parc nu protejează Trivale de retrocedări, defrișări și construcții! Justiția a făcut nenumărate retrocedări în pădurile-parc. Odată retrocedată, în pădurea parc proprietate privată se poate tăia și construi. Parcul IOR din Capitală a fost retrocedat și defrișat masiv! O bună parte din Parcul Plumbuita din Capitală a fost retrocedat! Parcul Bordei din Capitală a fost retrocedat! Sunt exemple care cutremură pe orice om de bună-credință.
4. Niciun privat nu va mai dori o pădure în care nu va putea să taie și să construiască!
Dacă va fi declarată arie protejată, nimeni nu-și va mai dori nici măcar un centimetru din pădurea Trivale. De ce? E simplu! În aria protejată nu ai voie să tai nici măcar un singur copac și nici să con- struiești. Asta înseamnă să stopezi definitiv interesele rechinilor imobiliari. În schimb, în pădurea-parc, odată retrocedată, se poate tăia și se poate construi, pentru că legea permite.
5.Ne bucurăm de minunile naturii la noi acasă!
În arie protejată te poți plimba fără probleme, se pot amenaja trasee pentru biciclete și se pot face și alte amenajamente cu ma- teriale naturale. Așa cum mulți dintre dumneavoastră ați intrat în pădure și ați putut să admirați căprioarele de la numai câțiva metri, așa o puteți face în continuare. Nu mulți au binecuvântarea să poată vedea așa ceva într-un oraș, într-o pădure urbană pe care ne-o dorim exact cum este: nebetonată! Primăria Pitești dispune de suprafața de la Direcția Silvică și până la Schit. Mă voi asigura, odată ce voi ajunge primar, să amenajez cum se cuvine acea porțiune, pentru că arată deplorabil, de la asfaltul distrus, la mobilierul urban degradat și spațiile neîngrijite. Voi organiza un concurs de soluții, pentru că avem mulți arhitecți tineri talentați și care lucrează cu respect față de natură și spațiul verde de care orașul nostru mai dispune.
Material publicat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda Partidului Național Liberal, Organizația Argeș, Cod Unic Mandatar Financiar 21240015.
Ziarul Ancheta
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: