”Trebuia să ies de la început să spun asta, să spun că aceste prețuri sunt aprobate de altcineva, nu de mine. Am zis să fiu elegant”, răbufnește primarul Piteștiului.
După desfășurarea unor alegeri locale pe care le-a câștigat cu aproape 40%, un scor ce nu îl mulțumește deloc pe primarul Piteștiului, Cristian Gentea a schimbat radical strategia de comunicare săptămâna trecută, când a decis să iasă public într-o emisiune a postului Antena3 Pitești și să discute tranșant despre temele majore de atac împotriva sa, folosite de opoziție de-a lungul ultimelor luni.
Pe ce s-a bazat primarul Piteștiului când a ignorat atacurile adversarilor?
Cristian Gentea și-a construit campania pentru localele din 2024 pe o abordare serioasă, marșând foarte mult pe prezentarea obiectivelor bifate de administrația sa, în toate domeniile, în cei trei ani și jumătate de prim mandat. Parte dintre aceste obiective realizate constituie, conform presei naționale, premisele celei mai accelerate dezvoltări cunoscute de Pitești de la Revoluție încoace, ce poziționează pentru prima dată un oraș din sudul țării la concurență cu marile centre urbane din Vest.
Primul business hub din România și din sud-vestul Europei axat pe antreprenoriatul în cercetare, primul oraș din România cu cel mai performant și amplu sistem de monitorizare a traficului, model de bună practică la nivel național în materie de dezvoltare a transportului metropolitan, locul III la nivelul municipiilor ca transparență a bugetelor publice, locul I pe țară la parcări rezidențiale, o reducere de 82% a consumului de energie în sistemul public prin introducerea iluminatului inteligent în majoritatea cartierelor, primul cartier din România (Trivale) al cărui sistem de salubrizare funcționează exclusiv pe containere îngropate, o creștere de 500% a fondurilor europene atrase de Pitești, singurul oraș din România în care se construiesc trei creșe noi, investiții în unitățile de învățământ cu 722% mai mari decât la preluarea mandatului, construcția Sălii Polivalente, a numeroase baze sportive în cartiere și demararea construirii stadionului de 100.000.000 de euro, implementarea în premieră a sistemului de bugetare participativă sau, cel mai recent, primul proiect-pilot pe nivel de țară privind asigurarea energiei necesare unui bloc prin panouri solare. Plus sute de lucrări în toate sectoarele locale.
Mizând pe rezultate cuantificabile și investiții majore în toate domeniile din grija administrației, Cristian Gentea a ales să ignore total – în perioada campaniei – atacurile venite dinspre PNL și USR, nerăspunzând la niciuna dintre provocările adversarilor politici.
”De acum încolo nu mai tac! Parcă nu mi se pare în regulă să decontez eu totul!”
Se pare că rezultatul alegerilor și faptul că atacurile constante pe câteva teme majore au contat însă în matematica electorală generală l-au determinat pe Cristian Gentea să schimbe radical comunicarea publică și să iasă în fața piteștenilor pentru a demonta cele trei mari „hibe” pe care le-au speculat intens adversarii săi: noul sistem de semaforizare, prețul uriaș al noilor stații de autobuz și dezbaterea pe tema Pădurii Trivale.
”N-am jignit și n-am răspuns la niciun atac în campania electorală!
A venit însă momentul să insist în a-i informa pe piteșteni, cei care n-au avut informații sau au fost intoxicați cu teme false de campanie.
Am fost atacat cu trei subiecte: semafoare, stații de autobuz și Pădurea Trivale.
Voi reveni pe fiecare în parte de câte ori am ocazia, îi aștept în audiențe pe cei care au nelămuriri și vor să afle realitatea obiectivă. Minciuna are picioare, nu scurte, ci foarte scurte!
Pentru că asta e legea adevărului: iese la suprafață oricât l-ar înfunda cineva în mizeria intereselor mărunte!”, este mesajul public al primarului Gentea la momentul la care a transmis, pe pagina personală de social-media, emisiunea în care a decis să scoată documente la iveală.
”De acum încolo nu mai tac! (…) Am zis să fiu elegant, am promis în campania mea din 2020 că o să continui proiectele începute. Puteam să dau înapoi, să spun că sunt prea scumpe și să nu le mai fac!? Erau bani europeni!”, a izbucnit primarul, în cadrul emisiunii difuzate de Antena 3 Pitești.
”Parcă nu mi se pare în regulă să decontez eu totul!”, a mai adăugat acesta, subliniind faptul că proiectele pentru care a fost criticat nu îi aparțin, ci că le-a moștenit de la administrația anterioră, cu tot cu prețurile exagerate deja aprobate și finanțate.
Semafoarele moștenite de la fostul vice, acum liberal:
”Erau alese cele 39 de intersecții!”
”Viceprimarul din mandatul 2016 – 2020, actual PNL (n.r. Sorin Apostoliceanu), a spus că a muncit foarte mult la proiectul cu semafoarele, că s-a implicat și că este unul foarte bun. Domnul profesor de la Facultatea de Transport București a spus că toată lumea va fi mulțumită când sistemul se va duce mai mult de 70-80% și că abia atunci vom înțelege ce înseamnă semaforizare inteligentă. Deocamdată, sistemul e doar sincronizat în anumite intersecții. Când am venit în Primărie, proiectul deja începuse. Erau alese cele 39 de intersecții! Eu doar am mers până la capăt cu implementarea lui. Cred că piteștenii au fost pe afară și au văzut că sunt semafoare din 20 în 20 de metri. Există și o normă la nivel european, care prevede ca fiecare trecere de pietoni să aibă un semafor atașat.”, a explicat edilul Cristian Gentea.
Stațiile de autobuz i se par scumpe și primarului
”Când am venit eu, acestea erau prețurile deja stabilite!”
”Cu stațiile cred că am greșit-o! M-am gândit mult zilele acestea dacă nu ar fi trebuit să ies în 2020, când am venit (n.r. ca primar) și să le spun: Măi fraților, uite care e treaba: contractul de finanțare al proiectului respectiv a fost aprobat în aprilie 2020 și nu s-a făcut nimic până când am venit eu în Primărie. Nu știu de ce nu s-a ținut licitația. Același fost viceprimar a semnat toate rapoartele privind indicatorii tehnico-economici și devizele estimative! Aceste sume ei le-au stabilit. Noi doar am făcut licitația. De ce nu au făcut ei licitația, în mandatul lor, din aprilie până în decembrie 2020, când am venit eu, nu știu să vă spun. Cert este că am făcut totul pe baza acelor documente aprobate de ei. Și mie mi s-a părut de la început că stațiile sunt scumpe și mi se par și acum! Dar ce puteam să fac eu în acel moment?! Știți că la prima licitație, în aprilie 2021, nu a venit nimeni?! Pe stațiile și pe devizul aprobat de dumnealor! Sunt 12 tipuri de stații în Pitești și ele costă între 11.000 de euro și 63.000 euro. Stația de la capătul de linie din Războieni costă 63.000 euro! Atâta este! Trebuia să ies de la început să spun asta, să spun că aceste prețuri sunt aprobate de altcineva, nu de mine. Când am venit eu, astea erau prețurile deja stabilite. Contractul de finanțare era semnat!
Știți cât costă o toaletă dintr-o stație din Pitești?! Preț aprobat de dumnealor (n.r. administrația Ionică – Apostoliceanu), nu de mine: 53.000 euro, unde intră doar sistemul automat de spălare și dezinfectare automată a podelei și a vasului de toaletă, vasul antivandalism, rezervorul și lavoarul, fără cabină.”, a mai detaliat primarul Gentea.
”De acum încolo nu mai tac! (…) Am zis să fiu elegant, am promis în campania mea din 2020 că o să continui proiectele începute. Puteam să dau înapoi, să spun că sunt prea scumpe și să nu le mai fac!? Erau bani europeni!”, a reacționat domnia-sa.
Pădurea Trivale va fi extinsă la 160 ha
”Atâta dezinformare nu am văzut! Toate administrațiile din țară au ales pădure-parc, inclusiv cele USR. (…) Noi mergem pe aceeași idee: piteștenii au nevoie de pădure-parc. În primul rând, voi face tot ce este nevoie pentru ca Pădurea Trivale inițială să revină Piteștiului, așa cum a fost ea în documentele pe care le-am găsit la arhive, după care să extindem zona la 160 ha, cum am vorbit, pentru a face pădure-parc ca piteștenii să se bucure în continuare de această minune dată de Dumnezeu.”, a reiterat primarul susținerea sa față de proiectul pădurii-parc.
Material realizat de Sofia Paul.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Pitești. Meciurile UEFA EURO 2024, pe ecranul LED din Piața Primăriei