În minivacanța de Rusalii, pompierii argeșeni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
Astfel, în perioada 21-25 iunie, salvatorii argeșeni au intervenit pentru a lichida mai multe incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza județului nostru, care s-au propagat rapid și au produs pagube în
gospodăriile cetățenilor, arzând construcții, garduri din lemn și alte bunuri.
Echipaje de pompieri din toate structurile de intervenție ale ISU Argeș au fost implicate, în ultimele zile, în misiuni de stingere a 15 incendii izbucnite de la vegetația uscată și deșeuri în 10 localități din județ.
Din păcate, în urma acestor arderi au rezultat pagube însemnate, fiind distruse:
- aproximativ 70.000 mp de cultură de grâu și miriște rămasă în urma recoltării
cerealelor; - aproximativ 30.000 mp de vegetația uscată și mărăciniș;
- aproximativ 25.500 mp de litieră de pădure;
- o anexă gospodărească de aproximativ 30 mp;
- aproximativ 2.000 kg plante furajere;
- aproximativ 3.700 kg de deșeuri combustibile;
- aproximativ 200 kg lemn de foc;
- aproximativ 60 m de gard din lemn.
Având în vedere gradul de uscăciune a vegetație din această perioadă, pompierii argeșeni apel la cetățeni: să nu utilizeze focul deschis pentru arderea deșeurilor și a vegetației și să nu arunce la întâmplare resturile de țigări.
Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.”, transmite ISU Argeș
Foto Stirile Pro tv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: