Precizările Poliției cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier

de | 06.07.2024 14:51 | Importante, Lifestyle, Național

Guvernul a adoptat în ședința din 28 iunie 2024 Ordonanța de urgență 84 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne.

Însă noile modificări legislative în domeniul rutier i-au revoltat pe șoferi, care au semnat și o petiție online prin care cer anularea acestora.

Tot mai mulţi contestă prevederile şi spun că mulţi şoferi vor rămâne nejustificat fără permis.

Poliția Română susține că a venit cu acest pachet de măsuri legislative, dar și administrative pentru a evita cazurile cum a fost cel de la 2 Mai, unde doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost accidentați de un tânăr drogat.

Mai multe informații despre acest subiect AICI.

Conform noilor reglementări, șoferii care refuză testarea privind consumul de alcool si de substanțe psihoactive vor rămâne fără permisul de conducere până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge.

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive”, transmite Poliția Română

Potrivit sursei citate,  nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.”, adaugă Poliția Română

Motivul pentru care unii șoferi refuză testarea cu drugtestul este pentru că unele dintre acestea s-au dovedit că dau rezultate fals pozitive. Ba mai mult, chiar dacă într-un final probele biologice arată că nu au consumat droguri, șoferii sunt nevoiți să aștepte luni de zile aceste rezultate.

Cu privire la acest aspect Poliția Română susține că aparatele drug-test nu dau „erori”, doar identifică și anumite substanțe care sunt în unele medicamente, iar șoferii trebuie să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Ei se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Instituția a precizat că a nivelul Poliției Române sunt folosite aparatele Drager 5000, care sunt importate din Germania și sunt cele mai noi de pe piață, de ultimă generație. Ele sunt  folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.”, adaugă Poliția Română

De asemenea, reprezentanții Poliției Române transmit au luat în considerare și timpul mare de așteptare a rezultatelor la INML și au propus opreaționalizarea unor laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Potrivit noilor reglementări, vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive și persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică.

Cei care refuză testarea vor fi sancționați, iar amenzile pot ajunge până la 1.320 lei.

Scopul acestor modificări este îmbunătățirea comportamentului în trafic a conducătorilor acestor vehicule.

Numai în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 55 de conducători de bicicletă și trotinetă, iar alții 248 au fost răniți grav.

De asemenea, s-a constatat că un procent considerabil dintre conducătorii de biciclete și trotinete electrice implicați în accidente rutiere se aflau la momentul producerii sub influența băuturilor alcoolice

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Când vor avea românii următoarea minivacanţă din acest an

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Ministerul Afacerilor Interne

Ultimele articole