Despre cine este vorba? Casa unui important medic din România, scoasă la vânzare

de | 16.07.2024 14:52 | Lifestyle, Rural

”Casa Papahagi”, o casă monument istoric din comuna Domnești, ridicată în 1959 de către unul dintre cei mai cunoscuți doctori din țara noastră la acea vreme, Teja Papahagi, este scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby’s. De altfel, pe site-ul acestei case de licitații, care se află printre cele mai cunoscute din lume, am mai găsit scoase la vânzare și. Alte case din județul Argeș.

”Casa Papahagi” are o suprafață totală de 177 metri pătrați, cinci camere și un teren aferent de 2.460 metri pătrați.Casa a aparținut medicului Teja Papahagi, personalitate marcantă a vremii, care a creat un spital în comuna argeșeană Domnești, spital ce avea dotări foarte moderne pentru acea perioadă.

”Undeva în Muntenia, pe valea râului Doamnei, cam la jumătatea distanței dintre Curtea de Argeș și Câmpulung în comuna Domnești se află o proprietate discretă care, prin stâlpii săi de cărămida aparentă, obloanele de lemn brun și pavajul din lespezi mari amintește puțin de casele toscane. (…) Teja Papahagi a fost fiul lui Pericle Papahagi, ‘născut din nobleţea aromână, dar şi din şuviţa domnească a Basarabilor, cel care a întemeiat, la Domneşti, un spital modern, cu utilităţi orăşeneşti, o societate culturală menită a readuce în atenţie istoria domnească’. Strada pe care este situată casa îi poartă numele, iar vizavi este spitalul în care a slujit întreaga sa carieră”, se arată în descrierea făcută de casa de licitații proprietății.

”Salonul pare că poartă încă ecoul ultimelor conversații in jurul sobei-bijuterie, din cahle spectaculos decorate cu lapis lazuli albastru. Dormitoarele au un aer sobru, îmblânzit de lemnul sculptat al pieselor de mobilier precum oglinda sau dulapul, sau de motivele vivace ale țesăturilor – covoare, perdele, duvet și perne. Bucătăria păstrează o minunată mașină de gătit veche cu hota între pereții lambrisați in lemnul ciocolatiu al casei. Din terasă din spate a casei intri într-o cameră mică, dar plină de cărți, loc perfect unde te poți retrage vara să citești. În curtea generoasă din spatele casei se găsesc anexe construite trainic în aceeași perioadă. Atenția la detalii este copleșitoare și este vizibilă încă de la intrare – ușa este lucrata în lemn, cu un model în fier forjat ca o broderie spartă, iar ivarul este și acesta un mic obiect artistic, totul fiind perfect integrat in conceptul casei. Încălzirea este realizată cu sobe de teracotă; proprietatea are apa curentă din sursă proprie, canalizare și curent electric iar apa stradală și gazele sunt trase la poartă”, se mai arată în descriere făcută de cei de la Sotheby’s. Prețul pentru care a fost scoasă la vânzare este de 195.000 de euro.

Foto descriptiv. Sursă foto: screenshot

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Obligațiile angajatorilor pe caniculă. ITM Argeș va intensifica controalele în această perioadă!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Domneşti