Ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din România, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcă, Vedat Işıkhan, au semnat astăzi, la sediul Guvernului, protocolul în domeniul muncii și securității sociale ca urmare a angajamentelor luate în marja Consiliului de Cooperare Strategică România-Turcia la nivel înalt, care a avut loc la Ankara în 21 mai.
Principalul obiectiv al protocolului este de a spori cooperarea bilaterală în domeniile muncii și securității sociale.
”Protocolul semnat astăzi și Planul de acțiune pentru perioada 2024-2025 vor consolida relațiile bilaterale dintre cele două ministere ale Muncii. Sunt convins că schimbul de experiență și bune practici în domenii precum: ocuparea forței de muncă, stabilirea salariului minim, condițiile de muncă, sănătatea și securitatea la locul de muncă, organizarea și administrarea sistemului de asigurări sociale vor aduce beneficii pentru cetățenii ambelor state”, a declarat premierul Marcel Ciolacu,potrivit informării publicate de MMSS.
Acordul și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia au rolul de a proteja drepturile de securitate socială în contextul liberei circulații pentru cetățenii ambelor state, al migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau pentru întregirea familiei.
”Recunoașterea și totalizarea perioadelor de asigurare socială realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislației aplicabile în cazul lucrătorilor migranți, asigurarea egalității de tratament, precum și exportul prestațiilor sunt principiile după care se ghidează coordonarea securității sociale între România și Republica Turcia. De prevederile acestui Acord vor beneficia atât cetățenii români care dețin permise de muncă în Turcia, cât și cetățenii turci cu permise unice de ședere și de muncă valabile în România”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit sursei citate.
Investitorii turci, o prezență constantă și solidă în România
”Întâlnirile Grupului de lucru comun reprezintă un mecanism eficient pentru soluționarea problemelor legate de muncă și securitate socială între cele două țări și pentru consolidarea colaborării dintre ministerele noastre în acest domeniu”, a declarat ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcă, Vedat Ișikhan.
Protocolul semnat astăzi la București este un reper în asigurarea securității sociale pentru lucrătorii și cetățenii care locuiesc și lucrează în ambele țări.
Principalele teme de interes prevăzute în Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 sunt:
- Implementarea salariului minim în România și Turcia;
- Dreptul muncii: program de lucru, ore suplimentare, lucru în zilele de sărbătoare națională și sărbători legale, modele flexibile de lucru în Turcia și România;
- Prioritățile politice ale Turciei și României în materie de ocupare a forței de muncă și formare profesională, șomajul, tranziția echitabilă;
- Priorități în domeniul sănătății și securității în muncă;
- Identificarea oportunităților de cooperare dintre serviciile publice de ocupare a forței de muncă dintre România și Turcia;
- Cooperarea pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate persoanelor cu dizabilități;
- Evaluarea aplicării Acordului bilateral privind asigurările sociale privind pensiile – stagii de cotizare și schimburi de informații între instituțiile de securitate socială din ambele state;
- Dezvoltarea cooperării între Inspecția Muncii din România și Inspecția Muncii din Turcia.
Turcia este un partener economic cheie, investitorii turci fiind o prezență constantă și solidă în România, cu peste 18.000 de companii cu capital turcesc pe teritoriul țării noastre. Conform datelor Ambasadei României la Ankara, sunt înregistrați aproximativ 1.000 de cetățeni români care dețin permise de muncă în Republica Turcia. Din informațiile extrase de Inspecția Muncii din sistemul informatic ReGES REVISAL sunt 10.825 de contracte individuale de muncă active ale cetățenilor turci la nivel național.
România are, în Dobrogea, o comunitate turcă de peste 17.000 de persoane care trăiesc în pace și sunt foarte bine integrate, contribuind activ la diversitatea și coeziunea socială.
Sursă foto: Facebook MMSS.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
”Să facem din FIBA U20 EuroBasket 2024 un exemplu de excelență”