Zilnic, pompierii argeșeni sunt solicitați să intervină în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren, fiind afectată chiar și vegetația din păduri.
Numai până la această oră, salvatorii argeșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a patru incendii în care au ars vegetație uscată și mărăciniș.
Acestea s-au produs, după cum urmează:
– în comuna Țițești, unde au ars aproximativ 500 mp de vegetație;
-în comuna Călinești, unde a fost afectată o suprafață de aproximativ 50.000 mp;
-în comuna Albota, unde flăcările au cuprins 5.000 mp;
-în comuna Bradu, unde au ars aproximativ 800 mp.
În acest context îngrijorător, specialiștii de la ISU Argeș trag din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată, pe lângă riscul de a primi amenzi usturătoare.
Aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că acestea se pot extinde rapid și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale.
Cele mai des întâlnite cauze probabile de izbucnire ale acestor arderi sunt folosirea intenționată a sursei de aprindere sau utilizarea focului deschis, incendiile fiind produse în urma încercării cetățenilor de a curăța terenurile, dând foc vegetației uscate.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise. Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
foto descriptiv isubh.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro