Moment controversat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

de | 28.07.2024 11:41 | Eveniment, Național

Organizatorii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au stârnit controverse în mediul online, inclusiv în rândul creștinilor, după o scenă care prezintă similitudini cu celebra pictură „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.

Scenele care au provocat extrem de multă indignare din deschiderea Jocurilor Olimpice, scene care surprindeau diferiți travestiți în posturi grotești, simulând un festin, au fost asociate îndelung zilele trecute cu o bătaie de joc la adresa momentului creștin Cina cea de Taină, cel în care Isus și discipolii s-au întâlnit înainte ca Mântuitorul să fie trădat.

ba537762 1041 4fee 8d6d 994ba575f01b - Moment controversat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

În centrul imaginii, la masă, a apărut Barbara Butch, cea care este foarte cunoscută pentru activismul LGBTQ+, precum și pentru faptul că militează pentru acceptarea persoanelor cu kilograme în plus. Aceasta purta pe cap o aureolă, iar acest lucru a stârnit controverse în rândul oamenilor. Totodată, în dreapta și în stânga ei s-au aflat mai mulți travestiți, iar momentul s-a viralizat imediat în mediul online și s-a transformat într-o controversă uriașă la nivel mondial, multe persoane considerând că a fost vorba despre o parodie la adresa creștinismului.

Evident, că o asemenea asociere nu a făcut decât să stârnească extrem de multă indignare și comentarii legate de această batjocorire a creștinismului, existând numeroase reacții negative în întreaga lume.

Cu o întârziere inexplicabilă, organizatorii au anunțat că scena respectivă nu are nimic de-a face cu creștinismul și cu Cina cea de Taină, ci este o reproducere a picturii „ Le Festin des Dieux (The Feast of the Gods )” de Jan Harmensz van Bijlert, care înfățișează festinul zeilor greci sărbătorind căsătoria dintre Thetis și Peleus.

83ef87a0 a639 4089 825c f5fc7f9224f5 - Moment controversat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Pictura se află în prezent la muzeul Magnin din Dijon.

Originea jocurilor olimpice

Jocurile Olimpice își au originile încă din Antichitate. Începând cu anul 776 î.Hr. și până în anul 393, ele s-au desfășurat odată la patru ani, în Olympia.

Durau cinci zile și erau ținute în cinstea lui Zeus.

Probele sportive desfășurate în cadrul competiției erau următoarele: alergarea, luptele, întrecerile de care (trase de 2 sau 4 cai), pentatlonul (întrecere care combina cinci probe: aruncarea discului, săritura în lungime, aruncarea suliței, alergarea, luptele) și pancrațiul.

Desfășurate fără întrerupere timp de aproape 1200 de ani, Jocurile Olimpice au fost desființate în anul 393 la porunca împăratului roman Teodosiu. Însă, după 1.500 de ani de întrerupere, în 1896, ele au fost reluate la Atena datorită francezului Pierre de Coubertin.

Reacția fostului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu

Biserica Ortodoxă Română nu a trecut cu vederea momentul care s-a vrut a fi artistic de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris. Astfel, Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj prin intermediul rețelelor de socializare prin care a criticat vehement interpretarea artistică.

Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat și sfânt. Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs.”, a scris Vasile Bănescu, pe Facebook

Foto:

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Programul sportivilor români în ziua a doua a Jocurilor Olimpice de la Paris

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Roman