De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat peste 557.000 de verificări în aplicația eDAC, fiind descoperiți mai mulţi cetăţeni care au încercat să iasă din ţară deşi nu îndeplineau condiţiile legale.
Printre aceştia au fost depistaţi minori neînsoţiţi sau fără documente justificative dar şi adulți, români și străini, care aveau documentele anulate, anunţă Poliţia de Frontieră.
Pe 22 iulie, pe Aeroportul Henri Coandă a fost depistată o româncă care intenționa să călătorească în Stokholm-Suedia, însă documentul de identitate prezentat de persoană era anulat din anul 2022.
O situație asemănătoare a fost constatată și pe 25 iulie, tot pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, unde o femeie voia să iasă din țară cu un minor, însă avea procura expirată din 24.04.2022.
Un alt exemplu s-a înregistrat în data de 25.07.2024, atunci când polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București au legitimat patru cetățeni din Nepal, care au declarat că vor să călătorească în vacanță, în Polonia, până la data de 31.07.2024. În urma verificărilor şi din discuțiile purtate cu angajatorul s-a constatat că aceștia nu se aflau în concediu de odihnă, respectiv învoire, şi nu se ştia de intenţia lor de a părăsi ţara. În urma celor constatate, cetăţenilor din Nepal nu le-a fost permisă ieșirea din țară.
Cel mai recent caz a fost înregistrat în urmă cu două zile, când, în urma unui control efectuat în zona publică-plecări, o echipă mixtă din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București a legitimat un bărbat şi a constatat că acesta nu poate prezenta documentele personale, declinându-și identitatea verbal şi prezentând o fotografie de pe telefonul mobil cu un paşaport Pakistan. Asupra persoanei nu au fost descoperite alte documente care să ateste identitatea, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceasta se afla în şedere ilegală (aceasta nerespectând termenul de plecare voluntară din decizia de returnare). Persoana a fost preluată de către o echipă operativă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea dispunerii măsurilor legale.”, transmite Poliția de Frontieră Română
Având în vedere numărul mare de cazuri înregistrate cu cetățeni români minori care nu îndeplinesc condițiile legale pentru a ieși din țară, polițiștii de frontieră reamintesc care sunt documentele necesare, în funcție de situație:
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
- Document de călătorie valabil.
- Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
- Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
- Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
- Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
- Document de călătorie valabil.
- Acord din partea ambilor părinți.
- Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.
Sursă foto: Facebook Poliția de Frontieră Română.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: