Moda concediilor de mii de euro pe banii statului continuă să provoace găuri în bugetele unor instituţii din judeţ. Mai mulţi funcţionari publici şi aleşi locali şi-au făcut un obicei din a pleca la mare în fiecare an chipurile să se perfecţioneze profesional. Nici anul acesta nu au ratat o asemenea oportunitate, plecând în plin sezon estival la cursuri pe litoral, pentru care s-au plătit din banii primăriilor de care aparţin sejururi de lux, de circa 10.000 lei de persoană!
Trebuie specificat mai întâi de toate că majoritatea achiziţiilor de aşa-zise cursuri de formare profesională organizate la mare au fost făcute după alegerile locale, primarii nedorind, Doamne fereşte!, să facă impresie proastă în faţa electoratului. După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, s-a dat startul la shopping de vacanţe plătite din banii publici. Sumele plătite pentru concediile mascate în cursuri profesionale sunt atât de mari, deoarece includ, de cele mai multe ori, aşa-zise gratuităţi pentru familia cursantului, astfel încât, de fapt, din banii publici se plăteşte şi cazarea soţilor şi copiilor norocoşilor funcţionari trimişi să se şcolească pe marginea piscinei.
► Băiculeşti. 2.200 de euro pentru un singur „curs”
În ultimii doi ani, mai toţi angajaţii Primăriei Băiculeşti s-au specializat cu burţile la soare: în 2022 pentru cursurile de perfecţionare a 10 angajaţi primăria a plătit circa 56.000 lei (fără TVA), iar anul trecut s-a plecat în bloc la şcolarizare, fiind cheltuiţi aproape 70.000 lei. În 2024, un singur funcţionar din cadrul acestei instituţii s-a ales cu o vacanţă de lux pentru care nu a plătit absolut nimic. Şi spunem vacanţă de lux, întrucât, pentru un singur pachet de formare profesională s-a plătit suma de 10.890,00 (fără TVA) firmei Lectoform Consulting.
Detalii despre această achiziţie a Primăriei Băiculeşti AICI!
Legat de natura cursului, precum şi de destinaţia evident exclusivistă, având în vedere preţul de peste 2000 de euro plătit de primărie, anunţul de achiziţie publică de pe SICAP este extrem de vag, neoferind alte detalii, decât că este vorba despre un curs deformare profesională adresat personalului din cadrul instituțiilor publice din perioada iulie-august 2024, conform ofertei firmei prestatoare cu care s-a încheiat contractul.
► Beleţi-Negreşti. Primăria „arde” aproape 2.000 de euro pentru un sejur la Mera Resort
Primăria Beleţi-Negreşti, cea care a devenit celebră în toată ţara după ce primarul a fost acuzat că a dat foc documentelor instituţiei, „arde” acum aproape 2.000 de euro pentru şcolirea unui angajat. În vreme ce cursul propriu-zis costă doar 790 lei, cazarea aferentă acestuia este de aproape 9 ori mai scumpă. Astfel, pentru cazarea şi masa unui singur funcţionar al primăriei, la celebrul şi foarte căutatul Hotel Mera din staţiunea Venus, s-au plătit din banii comunităţii din Beleţi-Negreşti nu mai puţin de 7.084 lei (fără TVA). Cursul este organizat de Inspire Partner, în full sezon, mai exact perioada 27 iulie – 1 august, adică taman săptămâna aceasta!
Detalii despre această achiziţie a Primăriei Beleţi-Negreşti AICI!
► Dârmăneşti. Doi angajaţi se şcolesc la hotel cu SPA şi all inclusive
Dârmăneşti este o altă localitate unde unii dintre funcţionari, doar cei privilegiaţi, sunt abonaţi la vacanţe moca. Într-o comună în care majoritatea locuitorilor probabil nici nu au văzut vreodată marea, există angajaţi ai primăriei care în fiecare an pleacă pe litoral pe banii plătiţi din taxele şi impozitele cetăţenilor. Nu fac excepţie nici anul acesta, când Primăria Dârmăneşti a plătit două pachete de servicii de formare profesională.
Duminică, 28 iulie, doi dintre angajaţii Primăriei Dârmăneşti – împreună cu familiile lor – au plecat la cursuri de formare în staţiunea Jupiter. Vor sta aici toată săptămână, la Hotel Poseidon, un resort de patru stele cu SPA şi servicii all inclusive, pentru care s-au decontat din vistieria comunei câte 8.980 lei de persoană (asta fără să mai punem la socoteală şi TVA-ul aferent). Primăria Dârmăneşti a cumpărat aceste servicii de la firma Expert Diplomatic Consulting.
Detalii despre această achiziţiea Primăriei Dârmăneşti AICI!
► Valea Mare-Pravăţ. Curs de contabilitate pe plaja din Mamaia
Şi de la Primăria Valea Mare-Pravăţ va pleca la cursuri pe litoral, în ultima săptămână de vară, unul dintre angajaţii acestei instituţii, cu aceeaşi firmă ca şi cei de la Dârmăneşti. Norocosul angajat (sau angajată) de la Valea Mare Pravăţ a preferat însă Hotelul Majestic din Mamaia, în perioada 25 august – 1 septembrie şi, pentru că e final de sezon, preţul a fost ceva mai puţin piperat: de „doar” 1.000 de euro!
Astfel, pentru servicii de cazare şi masă all inclusive pentru 7 nopţi/8 zile, din banii Primăriei Valea Mare Pravăţ s-au plătit 4.390 lei, în vreme ce taxa pentru cursul „Contabilitate bugetară, CFP, taxe, impozite locale, executare silită” a fost de doar 940 lei. Este greu de crezut că un astfel de curs, cu o tematică atât de banală nu se putea urma şi mai aproape de casă, eventual în afara sezonului estival.
Detalii despre această achiziţie a Primăriei Valea Mare-Pravăţ AICI!
► Centrul Cultural Pitești. Salariaţi instruiţi pe probleme de comunicare
Centrul Cultural Pitești a contractat pachete de formare profesională pentru două persoane. După cum reiese din cele trei achiziţii efectuate de către instituţia din subordinea Primăriei Piteşti în perioada 2-12 iulie, două persoane vor beneficia de programul de instruire „Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi lucrul în echipă”, organizate de Actual Training SRL.
Dacă pentru fiecare persoană cursul costă 600 lei şi include, conform ofertei,„instruirea, coffee break, suportul de curs, diploma”, serviciile de cazare costă 2.549 lei de persoană, în perioada 18-25 august 2024, fără a se preciza locaţia exactă. Am încercat să aflăm de pe site-ul furnizorului de servicii în ce constau aceste cursuri şi unde sunt ţinute, însă, spre deosebire de anii trecuţi, de această dată informaţiile sunt extrem de puţine, secretomania fiind cuvântul de ordine.
Detalii despre aceste achiziţii ale Centrului Cultural Piteşti AICI şi AICI!
► DAS Curtea de Argeş. Doi angajaţi abia s-au întors de la „şcoala de vară”
Şi de la Direcţia de Asistenţă Socială Curtea de Argeş au fost săptămâna trecută plecaţi la staţiune doi angajaţi. Aceştia au participat – conform achiziţiei de pe SICAP – la cursul de formare „Proiecte cu finanțare nerambursabilă – concepere, implementare”, desfăşurat în format fizic, în perioada 21-28 iulie. Pentru serviciile de instruire, instituţia din subordinea Primăriei Curtea de Argeş a plătit 1.960 lei, în vreme ce cazarea la hotel şi serviciile de masă au scos din bugetul instituţiei 10.623,86 lei (fără TVA).
Detalii despre această achiziţie a Direcţiei de Asistenţă Socială Curtea de Argeş AICI!
► Şcoala Cocu. ÎN ATENŢIA ISJ ARGEŞ! Conducerea pleacă la mare pe banii şcolii, după ce media la evaluare a fost 4,53
În ultimii ani, directorii de şcoli au evitat să scoată bani din bugetele unităţilor de învăţământ, şi așa sărace, pentru asemenea aroganţe, precum cursurile de perfecţionare la malul mării. De altfel, inspectorul general Dumitru Tudosoiu a recomandat ferm în urmă cu câţiva ani ca personalul din şcoli, licee şi grădiniţe să se formeze profesional în cadrul cursurilor organizate local, tocmai pentru a evita astfel de cheltuieli nesimţite. Ei, bine, la şcoala din comuna Cocu se pleacă aproape în fiecare an la mare pentru cursuri.
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cocu a plătit recent 5.980 lei pentru ca unul din salariaţii unităţii să urmeze cursul „Managementul si implementarea proiectelor finanțate prin PNRR si alte fonduri europene”. Cursul a costat 990 lei, iar cazarea la Hotel California din Jupiter – 4.990 lei.
Detalii despre această achiziţie a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cocu AICI!
Interesant este că şi anul trecut şcoala a plătit două astfel de cursuri, unul tot pe proiecte PNRR, altul pe teme de asistenţă socială şi protecţia copilului, unul la Băile Felix, altul în staţiunea Olimp, la Phoenicia Blue View Resort.
Detalii despre aceste achiziţii ale Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cocu AICI şi AICI!
Nu a fost însă prima oară, pentru că, se pare, la Şcoala Cocu nu trece anul ca cineva să nu plece la staţiune pe banii şcolii. Astfel, în 2021 s-a plătit un „curs” la Mamaia, la Hotel del Mar, de peste 5.000 lei la vremea respectivă, iar în 2022 – un sejur la Băile Felix, la Hotel President.
Detalii despre aceste achiziţii ale Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cocu AICI şi AICI!
Şi mai interesant este faptul că, în vreme ce conducerea şcolii toacă bani pe vacanţe, rezultatele elevilor sunt de la an la an tot mai slabe. Astfel, la evaluarea naţională din acest an, media obţinută de cei 14 absolvenţi a fost de 4,53, în condiţiile în care media de absolvire a fost de 9,16!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Zeci de primării şi instituţii din Argeş vor fi călcate de Curtea de Conturi