O operațiune de amploare a avut loc săptămâna trecută, când s-au desfășurat percheziții la Penitenciarele Jilava, Rahovei, Târgu Jiu și Mioveni într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuare fără drept de operaţiuni comerciale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în forma continuată, alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad de mare risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc, fără drept și deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu.
Potrivit DIICOT, 5 suspecți, dintre care 3 încarcerați în diferite unități de penitenciar pentru executarea unor pedepse cu închisoarea, au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii unor importante sume de bani din comercializarea unor substanțe interzise. Astfel, aceștia au procurat de la alți suspecți cercetați în cauză (inclusiv încarcerați), au deținut în vederea comercializării și au vândut diferite cantități de substanțe cu efecte psihoactive (ADB – 4en- PINACA, ADB – Butinca), precum și substanțe dopante (metandienonă și oximetolonă) impregnate în coli de hârtie.
Procurorii DIICOT au deschis dosarul în urmă cu peste cinci luni, după ce în februarie 2024, în urma mai multor informații primite, organele de poliție din cadrul din cadrul BCCO Pitești – Serviciul Antidrog s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multe persoane încarcerate în Penitenciarul Mioveni vând substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și droguri în interiorul penitenciarului. Rețeaua de traficanți de droguri care funcționa în Penitenciarului Mioveni a fost destructurată cu ajutorul a doi polițiști sub acoperire, care au fost „încarcerați”, pentru a putea acționa chiar din interiorul penitenciarului. De asemenea, majoritatea inculpaților din dosar se aflau în detenție condamnați pentru trafic de droguri, cu excepția unui cetățean turc, condamnat pentru evaziune fiscală.
► Droguri ascunse în scrisori și în borcane cu gem
Conform informațiilor apărute după desfășurarea acțiunii, procurorii au descoperit că mai mulţi deținuți primeau droguri impregnate în coli de hârtie, sub forma unor scrisori. Printre cei implicaţi în livrarea „corespondenţei cu surprize” se afla și soția unui deținut din Penitenciarul Mioveni.
Șase deținuți primeau cu regularitate de la oficii poștale, cu precădere din Pitești și din Ilfov, coli de hârtie sau plicuri care erau îmbibate cu substanțe cu efect psihoactiv, pe care ulterior le comercializau către alți deținuți. Doar anumite cuvinte din hârtiile respective conțineau substanțele interzise, care erau ulterior fumate de către consumatori.
Cei interesați să plaseze o comandă apelau la un deținut care le punea la dispoziție un cont bancar Revolut, pe care plasau diverse sume de bani, reprezentând contravaloarea comenzii. De asemenea, plata se mai putea face și prin intermediul poștei, cei care achitau depunând sumele de bani pe numele indicat de deținut. Dovada plății era mai apoi transmisă către persoana indicată, respectiv soția unui deținut, cea care trimitea de la un oficiu poștal din Pitești.
Cei trei deținuți din Penitenciarul Mioveni o apelau pe soția colegului lor, îi trimiteau datele pe care urma să fie trimis plicul, pentru ca mai apoi persoana din exterior să trimită hârtia care conținea drogurile, cu aspectul unei scrisori, către un deținut din interior. Mai mult decât atât, cea care trimitea scrisorile a adus în primăvara anului 2024 mai multe borcane cu gem, în care, după mai multe analize detaliate, s-au descoperit metandienonă și oximetolonă, două substanțe dopante cu grad mare de risc.
► Cât costau drogurile și cum erau cuantificate
Potrivit datelor făcute publice, prețul pentru o jumătate de coală A4 impregnată cu droguri era de minimum 1.000 lei. De asemenea, pentru coală A4 impregnată cel interesați plăteau cel puțin 1.500 de lei, însă sumele puteau varia și în funcție de cuantumul comenzii. Chiar unul dintre investigatorii aflați sub acoperire a purtat negocieri pentru plasarea unei comenzi, în cadrul cărora i s-a transmis de către deținut că va trebui să plătească suma de 100 de lei către cel care va primi scrisoarea și că va trebui ca din hârtia impregnată cu droguri să oprească o parte, care reprezenta comisionul său pentru tranzacție.
Întreaga operațiune din Penitenciarul Mioveni a fost favorizată și de faptul că cei implicați se aflau într-un regim de detenție semideschis. Astfel, aceștia aveau libertatea de a se deplasa oriunde pe raza secției, fără a fi limitați doar la celulele lor, acestea comunicând print-un hol comun.
Material realizat de Berta Dima.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro