Deși lumea artistică este mai săracă după moartea legendarului solist Nicu Covaci, valoarea fenomenui Phoenix rămâne un reper în istoria muzicii. Despre evoluția fenomenui Phoenix a vorbit cardiologul Adrian Tase, unul dintre medicii pasionați și erudiți ai sistemului de sănătate românesc.
Legendarul solist al trupei Phoenix, Nicu Covaci, a încetat din viață în urmă cu câteva zile la vârsta de 77 de ani.Acesta a decedat la secția ATI a Spitalului din Timișoara din cauza unor complicații apărute în urma tratamentul postoperatoriu, pentru că trecuse printr-o intervenție pe creier. După această operație artistul s-a recuperat greu, iarulterior starea de sănătate s-a degradat.
Doctorul inimilor punctează în final că ”trupa Phoenix este mai mult decât un brand, a devenit o legendă!”
”Înființată la scurt timp după ce grupurile The Beatles și The Rolling Stones au eclatat o planetă întreagă, formația Phoenix a pornit cu Nicolae Covaci, Moni Bordeianu, Béla Kamocsa, pe drumul lung și sinuos al afirmării la nivel național. Beneficiind de caracterul cosmopolit al orașului de pe Bega și de captarea emisiunilor de la posturile radio-TV din Belgrad, tinerii timișoreni și-au asumat riscurile de a face o muzică în stil british rock, neagreată de regimul politic de atunci, dar cu șansa unicității pe scena muzicii românești.
După debutul cu piesa “Vremuri”, formația s-a angajat în curentul etno-rock, câștigând publicul prin originalitate și acceptanța autorităților comuniste ale vremii prin tenta folclorică. Menționăm aici balada “Mugur de fluier”, piesa asimetrică “Nunta”, cântecele “Andrii Popa” și “Mica Țiganiadă”, dar și suitele “Meșterul Manole”, “Negru Vodă”, “Ciclul anotimpurilor”, cu conotații rapsodice.
Cu timpul, formația a încorporat în muzica sa elemente de rock progresiv, hard, heavy metal, psihedelic, simfonic – în albumul SymPhoenix, și chiar folk, prin filiera Mircea Baniciu. Alte nume sonore care au contribuit la brandul Phoenix sunt: Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică – care s-a realizat în trupa ieșeană Roșu și Negru, saxofonistul Liviu Butoi și bateristul Eugen Gondi – care s-au împlinit în jazz, keyboard-istul Vlady Cnejevici, recitatorul Florian Pittiș, etc., etc..
Ca și Beatles-ii, formația Phoenix s-a destrămat prin anii ’70, dar Nicu Covaci a continuat să poarte torța muzicii grupului sub același nume, inclusiv în Germania, cu o pleiadă de muzicieni care s-au perindat prin trupă. Din acel moment, starea de spirit a fost preluată de poetul Adrian Păunescu, care a mai dat o gură de oxigen tineretului român prin Cenaclul Flacăra.
În 60 de ani, peste 60 de muzicieni au contribuit la evoluția trupei Phoenix! “Eforturile și sacrificiile care se cer de la Phoenix sunt atât de mari, încât nu toți rezistă!”, declara Nicu Covaci, la a cărui trecere în eternitate l-aș parafraza pe Freddie Mercury: “The Show Must Go On!” Pentru că, asemenea formației Queen, trupa Phoenix este mai mult decât un brand, a devenit o legendă!”, a transmis dr. Adrian Tase.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Veste bună! Circulația pe Valea Oltului se redeschide în această seară la ora 20:00!