Mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră care acționau de 3 ani – au fost destructurate!
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au luat la data de 1 august 2024 măsura controlului judiciar față de 15 inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare și spălare a banilor.
În urma cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu anul 2021 pe teritoriul României, s-au constituit mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acțiune și componență internațională, specializate în activități de transport pe teritoriul României a unor importante cantități de mărfuri, majoritatea susceptibile a fi contrafăcute, pentru care nu existau documente de proveniență și care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.
Mărfurile erau aduse din Turcia și introduse în țară prin sustragerea de la controlul vamal ( nedeclarare), în scopul obținerii unor importante sume de bani din valorificarea lor ”la negru”.
Astfel, 18 inculpați și 8 suspecți (membrii a trei grupuri infracționale organizate) au efectuat transporturi de mărfuri către diverși clienți de pe teritoriul țării, utilizând autocare de transport persoane. Bunurile, în mare parte contrafăcute, aveau la bază comenzi anticipate de la clienți din România ori achiziții directe și erau aduse în colete la punctul de lucru al firmei de transport persoane , unde erau predate responsabilului de la firmă.
După întocmirea listelor cu localitățile de destinație din România, codul sau denumirea beneficiarului, cantitatea și contravaloarea de încasat, mărfurile erau predate șoferilor.
Înainte de plecarea în cursă, mărfurile/bunurile erau introduse în cala de bagaje a autocarelor sau în ”zule” (ascunzători special amenajate) și transportate în România, prin sustragere de la controlul vamal (nedeclarare). În momentul apropierii de destinație beneficiarii reali ai mărfurilor erau contactați telefonic și, după sosirea în autogară, marfa este distribuită într-un timp foarte scurt.
De asemenea, în fiecare autocar de transport persoane, pe lângă responsabilul de mașină și șoferi, exista o persoană (denumită”joker”) care, în cazul depistării de către organele de poliție/control prelua răspunderea pentru bunurile din autocar.
După introducerea în țară, mărfurile erau puse în liberă circulație și valorificate „la negru”, atât în centre comerciale, cât și prin intermediul mai multor site-uri”, anunță astăzi, 8 august reprezentanții DIICOT.
Aceștia mai transmit faptul că la aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară.
Acestea au avut loc în municipiul București și în județele Argeș, Dolj, Ilfov și Mehedinți, fiind identificate și ridicate sume de bani ( peste 55.000 euro, 11.500 USD) bijuterii din aur, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Au fost efectuate de asemenea și depistări în trafic, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, parfumuri (majoritatea inscripționate cu însemnele unor mărci de renume și care prezentau suspiciuni de contrafacere), diverse materiale textile, bijuterii din aur și argint, bunuri sustrase de la vămuire, pentru care nu au existat documente de proveniență și care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.
„Precizăm că, la una dintre depistări au fost descoperite , într-un lăcaș special amenajat (zulă), 403 grame de cocaină.
Cauza a fost înregistrată la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și s-a dispus trimiterea în judecată a unui cetățean turc ,autor al infracțiunii, căruia instanța de judecată i-a aplicat o pedeapsă de de 6 ani și 4 luni închisoare cu executare”, mai transmite DIIICOT printr-un comunicat de presă.
De precizat că acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Pitești și Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și al lucrătorilor Autorității Vamale Române.
Suportul de specialitatea a fost asigurat de către Serviciului Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmit reprezentanții DIICOT.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Șef de poliție din Vâlcea găsit mort în post. Avea 28 de ani