În ultimele 24 de ore salvatorii argeșeni au acționat pentru localizarea și lichidarea a opt incendii, în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 31.400 mp.
Au ars vegetație uscată, mărăciniș, litieră de pădure și deșeuri menajere, arderile necontrolate propagându-se și la acoperișurile a două locuințe.
Mai mult decât atât incendiile au făcut din nou o victimă, o persoană e a suferit arsuri pe mai multe zone ale corpului.
Incendiile s-au produs în comunele Dragoslavele (aproximativ 100 mp vegetație uscată și mărăciniș), Popești, (aproximativ 30.000 mp vegetație uscată), Aninoasa (aproximativ 200 mp vegetație uscată și mărăciniș), Bascov (aproximativ 1.000 mp vegetație uscată și mărăciniș), Ciofrângeni (aproximativ 100 mp vegetație uscată), Budeasa (aproximativ 200 kg deșeuri menajere), orașul Costești (aproximativ 200 kg deșeuri menajere și în jur de 10 mp vegetație uscată, cu posibilitate de propagare la vegetația uscată din pădure) și municipiul Pitești (aproximativ 10 mp vegetație uscată).
Un incendiu grav s-a produs în comuna Popești, unde, în urma flăcărilor s-au înregistrat numeroase pagube, dar și o victimă. A fost vorba despre un bărbat de 82 de ani, care a suferit arsuri în zona feței și pe abdomen, iar după ce a primit îngrijiri medicale la fața locului, a fost transportată la spital de către paramedicii SMURD. Flăcările au distrus și o suprafață de teren de aproximativ 30.000 mp, în urma acestuia arzând și trei anexe construite din lemn, în jur de cinci tone lemne de foc, acoperișurile a două case nelocuite pe o suprafață de circa 10 mp fiecare, dar și pomi fructiferi și butași de viță de vie.
„Trebuie să înțelegem faptul că arderile necontrolate pot fi necruțătoare. În doar câteva momente, toată agoniseala de-o viață poate fi distrusă și se poate ajunge chiar până la pierderea de vieți omenești.
În repetate rânduri, colegii noștri au făcut și fac în continuare apel la cetățeni să conștientizeze acest aspect. Noi suntem aici pentru a proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean în parte.”, transmite ISU Argeș.
Pentru a reduce numărul tot mai mare al acestor arderi cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:
NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
NU aruncați la întâmplare resturile de țigară;
NU desfășurați activități care pot produce scântei în apropierea zonelor cu vegetație uscată;
Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii.
Nu uitați! Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, mai transmit pompierii argeșeni.
Foto: Facebook ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: