Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon a demisionat în urma scandalului izbucnit din cauza morților suspecte. Două doctorițe au fost arestate preventiv pentru omor calificat

de | 09.08.2024 15:45 | Eveniment, Național

Bogdan Socea,managerul Spitalului Sfântul Pantelimon din capitală a demisionat astăzi la solicitarea ministrului Alexandru Rafila în urma scandalului izbucnit din cauza morților suspecte.

Trebuie precizat că două doctorițe ale spitalului au fost arestate preventiv pentru omor calificat. Acestea au fost reţinute de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie Intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

Iată ce a transmis Bogdan Socea:

„În urma declarațiilor domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, doresc să adresez următoarele puncte de clarificare și să exprim angajamentul nostru față de pacienți și de comunitatea pe care o deservim.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat zilele acestea demisia mea și a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfășurare și a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate.

Dorim să subliniem că suntem angajați pe deplin în cooperarea cu autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiențe și a implementa măsurile necesare.

În perioada recentă, am demarat o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor medicale. De asemenea, am inițiat o revizuire a tuturor protocoalelor și procedurilor din secția de Terapie Intensivă.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri. Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală.

În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a Primului Ministru și a circumstanțelor recente, îmi înaintez demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”, a precizat Bogdan Socea printr-un comunicat.

Declarații a dat și șefa ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Popilian care a anunțat în cursul zilei de joi că toți medicii de pe secție și-au depus demisiile din gărzi urmând să își depună demisiile din spital însă numai după ce termină de tratat pacienții internați.

Totodată s-a făcut precizarea că la acest moment la spitalul Sfântul Pantelimon nu se mai pot face internări.

spitalul sf pantelimon

Foto: zf.ro

Cazul acesta a șocat o țară întreagă. În stenogramele de la dosar sunt redate discuțiile în care asistentele povesteau despre cele două doctorițe care decideau care pacienți trebuie să trăiască și care nu, potrivit Antena3 CNN. Este vorba despre doctorița M. M. și doctorița P.M.

Potrivit Antena3 CNN, procurorii au arătat datele aparatelor de la ATI care demonstrau că s-a scăzut brusc doza de noradrenalină iar mai mulți asistenți ar fi precizat că medicii le-au cerut să nu treacă în foile de observație această scădere a substanței administrate.

Referitor la una dintre ele, M.M. procurorii scriu în referat că se pregătea „de curățenie” în telefon ca să scape.

„Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatei M. M. a fost descoperit un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat „Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă”), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie (perioadă care a stat la baza formulării sesizării în cauză), asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”, documente care conduc la concluzia că inculpata îşi pregătea apărarea şi îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea urmăririi penale. Cu privire la aceste înscrisuri inculpata a precizat că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea (aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară)”, se arată în referat, potrivit celor de la Antena3 CNN.

Când a fost dusă la audieri doctorița M. M. nu a dat declarații și s-a prevalat de dreptul la tăcere. Cealaltă doctorită acuzată, P. M. a negat comiterea faptei precizând că nu a scăzut rata de administrare a substanței noradrenalină în cazul unui pacient şi nici nu cunoaşte ca altcineva să fi scăzut rata de la 20 ml/h la 1 ml/h.

 

Foto: urgentapantelimon.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sute de controale efectuate de inspectorii ITM Argeș în luna iulie. S-au dat amenzi!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila | București