Câte zile libere mai au angajații din România în 2024 și când pică acestea

de | 17.08.2024 11:53 | Lifestyle, Național

Suntem în plină minivacanţă, dar asta nu ne împiedică să ne gândim deja la următoarele libere pe care ni le aduce anul! Acestea sunt un prilej de bucurie, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Anul 2024 a venit cu vești bune, iar angajații din România beneficiază de 2 zile libere în plus față de anul 2023. Totodată, Guvernul a decis să acorde trei noi zile libere( 2 mai, 16 august și 27 decembrie) pentru bugetari, „punţi” pentru trei minivacanţe.  Aceste zile libere vor fi compensate prin prelungirea programului de lucru în anumite cazuri.

După minivacanța de Sfânta Maria, care se încheie pe 18 august 2024, românii mai au următoarele zile libere legale în restul anului:

1. 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei
2. 1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României
3. 25 decembrie (miercuri) –  prima zi liberă de Crăciun
4. 26 decembrie (joi) – a doua zi de Crăciun

Prin urmare, pana la sfârșitul anului 2024, romanii se vor mai bucura de patru zile libere legale.

În acest an, Sfântul Andrei (30 noiembrie) și 1 decembrie cad în weekend (sâmbătă și duminică), așa că, din păcate, nu vor mai constitui o minivacanță.

Următoarea minivacanţă ar fi în decembrie, de Crăciun.

În ceea ce privește numărul de zile libere, România se situează printre țările cu cele mai multe sărbători legale din Uniunea Europeană.

Alte zile libere

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

  • căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
  • nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
  • căsătoria unui copil – 3 zile
  • schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
  • la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
  • la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
  • schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
  • îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă legea

Conform legislaţiei în vigoare, angajatorul este obligat să acorde zilele libere legale salariaților, cu excepția celor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Angajații care nu pot beneficia de aceste zile libere sunt recompensați pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală cu un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole