(VIDEO) Turiștii blocați pe drumul spre Vârful Moldoveanu au fost evacuați în siguranță

de | 18.08.2024 17:01 | Eveniment, Importante, Județean

Update 3 ora 19: 26

ISU Argeș transmite că alți 33 de turiști au fost evacuați și sunt transportați la gara din municipiul Curtea de Argeș.

Astfel, microbuzul de la Garda de Intervenție Topoloveni a mai preluat încă 16 persoane, iar cel al autorităților locale a preluat 17 turiști.

Prin urmare, acțiunea începută azi-noapte a luat sfârșit odată cu transportul ultimelor persoane.

Potrivit Salvamont Argeș, 76 de turiști au fost coborâți în total, de pe traseul care duce spre Vârful Moldoveanu.

Update 2  ora 17:00

În aceste momente, 17 turiști au fost recuperați din zona afectată de viitură și au fost transportați cu un microbuz al ISU Argeș la gara din municipiul Curtea de Argeș.

Potrivit ISU Argeș, microbuzul se va întoarce înapoi în comuna Nucșoara pentru preluarea altor persoane evacuate.

Totodată, se suplimentează numărul mijloacelor de transport cu încă un microbuz din cadrul ISU Argeș și unul din partea autorităților locale.

Din primele informații, nu există nicio persoană rănită.

Update 1

După o primă evaluare la fața locului, aproximativ 12 mașini și în jur de 70 de persoane sunt blocate mai sus de drumul rupt.

7360ec81 4876 4faf 91c6 4f74561127cf - (VIDEO) Turiștii blocați pe drumul spre Vârful Moldoveanu au fost evacuați în siguranță

Turiștii vor fi recuperați cu prioritate, dar mașinile nu vor putea fi scoase de acolo timp de aproximativ o săptămână.

Au fost turiști care și-au pus corturile mai sus de viitură, fără a ști ce se întâmplă în aval. Alții sunt în drum spre sau dinspre vârful Moldoveanu.

Știrea inițială

Vremea rea a făcut ravagii în Argeș, iar din cauza ploilor abundente, drumul spre Stâna lui Burnei de pe Valea Rea a fost rupt la 5 km în amonte de confluența cu râul Zarna.

Salvamontiştii argeşeni îi sfătuiesc pe turişti să renunţe la drumeţiile planificate spre Vârful Moldoveanu. Din primele informaţii oferite de autorităţi mai mulţi turişti care erau deja în zona Stâna lui Burnei, un traseu extrem de frecventat, sunt blocaţi în urma surpării drumului.

În urma viiturii, mai mulți copaci s-au rupt, iar drumul forestier s-a surpat pe o distanță mai mare.

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, anunță că se lucrează la evacuarea turiștilor din zona afectată, avertizând că autoturismele nu vor putea fi scoase, deocamdată, din zona respectivă.

Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, transmite Salvamont Argeş.

page 3 - (VIDEO) Turiștii blocați pe drumul spre Vârful Moldoveanu au fost evacuați în siguranță

În sprijinul salvamontiștilor, la fața locului se deplasează și un echipaj de pompieri.

În urma codului galben de fenomene meteorologice periculoase, în comuna Nucșoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, s-au produs aluviuni și s-au rupt copaci și un drum forestier.

Astfel, în aceasta dimineață, un echipaj de pompieri a început deplasarea în zona respectivă pentru verificarea situației.”, transmite ISU Argeș

De asemenea, la fața locului sunt prezenți și jandarmii montani, care le recomandă turiștilor care aveau planificate drumeții montane spre Vârful Moldoveanu să aleagă alte trasee, dar și să se informeze asupra condițiilor meteo înainte de a porni la drum.

Încă de azi-noapte, din jurul orei 04.00, în urma unei solicitări din partea Salvamont Argeș, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arefu acționează, ca agenție specializată de intervenție 112, pentru limitarea efectelor unei viituri care a avut loc în zona Nucșoara-Valea Rea.
Drumul de acces spre Stâna lui Burnei este impracticabil din cauza condițiilor meteorologice, astfel că jandarmii desfășoară activități de informare a turiștilor despre imposibilitatea tranzitării acestei zone.
Recomandăm celor care aveau planificate drumeții montane spre Vârful Moldoveanu să aleagă alte trasee, din cauza faptului că drumul Valea Rea-Stâna lui Burnei este deteriorat în mai multe locuri, dar și să se informeze asupra condițiilor meteo înainte de a porni la drum.”, transmite IJJ Argeș

Totodată, a fost solicitat și un elicopter SMURD.

d20855cc e2af 4c95 8daa c3a2fd6bedda - (VIDEO) Turiștii blocați pe drumul spre Vârful Moldoveanu au fost evacuați în siguranță

Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din România (2.544 de metri), reprezintă pe timpul verii un punct de atracţie pentru un număr foarte mare de turişti.

Știre în curs de actualizare.

Foto/video Facebook Salvamont Argeș/ ISU Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O fetiţă de 6 ani a fost lovită mortal de o mașină! Copila ar fi traversat strada printr-un loc nepermis

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Arefu | Nucșoara | Salvamont | Topoloveni | Vârful Moldoveanu

Ultimele articole