Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în România!

de | 26.08.2024 17:58 | Eveniment, Național

Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare în România. Afectată este o exploatație nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, jud. Timiș

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș transmite că au fost examinate mai multe probe preluate de la animale, reieșind că sunt infectate cu acest virus periculos, conform Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA).

În urma rezultatelor oficiale ale analizelor prelevate de la animale, zona a fost carantinată, fiind stabilite zona de protecție (0-3 km) și de supraveghere (0-25 km) din jurul focarului.

Astfel, în zona de protecție intră doar satul unde a apărut focarul, Clopodia. În zona de supraveghere, însă, intră peste 20 de localități din Timiș și aproape 30 de localități din Caraș-Severin:

  • din județul Timiș: Jamu Mare, Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic,Moravița, Stamora Germană, Dejan, Gaiu Mic, Rovinița Mică, Breștea, Denta, Rovinița Mare, Șemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuța, Opatița, Birda, Gătaia, Sculia;
  • din județul Caraș-Severin: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocșa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâște, Secășeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniș, Ocna De Fier, Fizeș, Măureni, Berzovia, Gherteniș, Șoșdea.

Pentru a evita răspândirea pestei, aproximativ 600 de animale vor fi sacrificate.

Potrivit ANSVSA, până la data de 19 august 2024 au fost confirmate 60 de focare. Opt dintre acestea au fost raportate în exploatații comerciale, 14 în exploatații comerciale de tip A și 37 de exploatații non profesionale și o stână.

PMR este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar poate fi mortală în cazul rumegătoarele mici, ca ovinele și caprinele.

Reamintim că primul focar a fost confirmat într-o fermă din Tulcea, care deținea aproape 50.000 de oi. Însă în prezent, virusul a fost identificat în mai multe exploatații comerciale și gospodării din județele Tulcea și Constanța.

La nivelul judetului Arges nu este niciun focar de PMR, însă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș solicită operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde atenție maximă pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

foto descriptiv: Pexels

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tânăr de 19 de ani prins gonind cu 112 km/h prin Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANSVSA | București | Caraș-Severin | Constanța | Sulina | Tulcea