Schimbarea culorii mașinii: Ce acte sunt necesare la RAR?

de | 27.08.2024 17:10 | Lifestyle, Național

Schimbarea culorii autovehiculului poate fi o opțiune atractivă pentru mulți proprietari, însă este important ca această modificare să fie înregistrată corect în actele mașinii.

În acest context, Registrul Auto Român a adus o serie de clarificări cu privire la procedura legală pe care o pot urma proprietarii de autoturisme în cazul în care decid să schimbe culoarea mașinii.

Conform Directivei 2007/46/CE, în cartea de identitate a vehiculului (CIV) pot fi înscrise zece culori de bază: alb, galben, portocaliu, roșu, violet, albastru, verde, gri, maro și negru.

Dacă autovehiculul este vopsit în două culori, ambele vor fi înscrise în CIV doar dacă sunt în proporții aproximativ egale; altfel, se va menționa doar culoarea predominantă. În cazul vopsirii în mai mult de două culori sau utilizării unor nuanțe în degradé, se va înscrie culoarea predominantă, împreună cu mențiunea „multicolor”.

Dacă pe vehicul se regăsesc două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de ex.: verde + roşu), numai dacă ele sunt în proporţii aproximativ egale. În caz contrar, se înscrie doar culoarea predominantă (de ex.: roșu).
Dacă pe vehicul se regăsesc mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori liniare, ci nuanţe în degradé sau imagini, în CIV se înscrie culoarea predominantă + mențiunea “multicolor”.”, transmit reprezentanții Registrului Auto Român

Pentru autovehiculele utilizate ca taxiuri, a doua culoare se va înscrie în CIV numai dacă acoperă integral anumite elemente ale vehiculului, precum plafonul, stâlpii sau capotele.

Care sunt actele necesare la RAR după schimbarea culorii maşinii

După vopsirea sau colantarea vehiculului în nuanța sau nuanțele preferate, trebuie să vă prezentaţi la sediul unei reprezentanţe RAR pentru modificarea culorii în CIV.

Potrivit sursei citate, documentele necesare la RAR pentru modificarea CIV în urma schimbării culorii vehiculului sunt următoarele:

  •  cerere de activitate pe care solicitantul o va primi și o va completa la venirea în reprezentanța RAR;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • cartea de identitate a vehiculului în original.

În cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta va trebui să prezinte un act de reprezentare legală: delegație dacă deținătorul este persoană juridică sau împuternicire notarială dacă deținătorul este persoana fizică.”, transmit reprezentanții Registrului Auto Român

Este important să știți că pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului este necesară o programare prealabilă, care poate fi făcută online sau prin call-center.
Foto descriptiv punctul.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Registrul Auto Român

Ultimele articole