Sucuri și băuturi răcoritoare expirate sau ținute în soare. Amenzi în valoare de 2 milioane de lei date de ANPC

de | 27.08.2024 18:29 | Economic, Național

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfășurat o serie de controale la operatorii economici care produc sau comercializează sucuri şi băuturi răcoritoare.

Acestea au avut loc la nivel național, la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, iar scopul lor a fost verificarea  modului de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor de fructe, inclusiv respectarea temperaturii de depozitare a acestora.

Potrivit news.ro, au fost controlaţi 641 operatori economici (distribuitori, magazine, staţii de benzină şi producători), iar la 516 dintre aceştia au fost constatate deficienţe.

Neregulile găsite

Aproximativ 245.000 litri de băuturi au fost inspectați, iar peste 84.000 litri nu respectau reglementările legale. Printre neregulile întâlnite se numără băuturi cu ambalaje deteriorate, produse cu data expirării depășită și condiții inadecvate de depozitare.

Alte nereguli constatate au fost: comercializarea unor produse care prezentau neconcordanţe între denumirea acestuia şi lista ingredientelor;  comercializarea unor sucuri vrac fără a informa consumatorii despre aditivii, respectiv declaraţia nutriţională a acestora; comercializarea unor băuturi răcoritoare fără avertizări în ceea ce priveşte ingredientele care „pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”, comercializarea unor produse fără a avea elementele de identificare-caracterizare sau alte informaţii traduse în limba română, pe etichetă; nerespectarea condiţiilor privind depozitarea şi comercializarea băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor de fructe (la temperatura mediului ambient, sub directa acţiune a razelor solare, şi nu la ”loc răcoros”, aşa cum indică producătorii, direct pe paviment etc.); folosirea unor echipamente frigorifice neigienizate, cu acumulari masive de praf, impurităţi şi mucegai, cu depuneri şi resturi de produse şi ambalaje; folosirea unor agregate frigorifice uzate, cu grătare ruginite.

De asemenea, au fost descoperite şi nereguli privind condiţii necorespunzătoare de depozitare: echipamente frigorifice neigienizate, cu acumulari masive de praf, impurităţi şi mucegai, cu depuneri şi resturi de produse şi ambalaje; agregate frigorifice uzate, cu grătare ruginite, băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri de fructe depozitate la temperatura mediului ambient, sub directa acţiune a razelor solare, şi nu la ”loc răcoros”, aşa cum indică producătorii, direct pe paviment etc.

Potrivit sursei citate, comisarii ANPC au mai descoperit și practici comerciale incorecte (utilizarea pe etichete a unor imagini de fructe, în realitate, printre ingrediente aflându-se diverse arome sau concentrate din respectivele fructe); lipsa afişării sau afişarea într-o formă ilizibilă, echivocă a preţurilor; lipsa afişării preţului pe unitatea de măsură; nerespectarea regimului promoţiilor; nerespectarea modului de indicare la raft a garanţiei reţinute în sistemul SGR pentru ambalajele reciclabile; lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanța verificării ambalajului produselor înainte de achiziție și consumarea acestora într-un interval scurt după deschidere.

Recomand consumatorilor să acorde atenţie deosebită la ambalajul produsului, să nu cumpere sucurile sau băuturile răcoritoare al căror ambalaj este deteriorat sau deformat, să consume produsele într-un timp relativ scurt de la deschidere, conform indicaţiilor de pe etichetă, şi să refuze achiziţionarea produselor a căror dată a durabilităţii minimale este depăşită” – a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat amenzi  416 amenzi, în valoare de două milioane de lei. De asemenea, ei au oprit definitiv de la comercializare  6.500 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe, în valoare de peste 42.000 lei, care erau improprii consumului uman.

Foto: news.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

https://anchetaonline.ro/autoritatile-sunt-alerta-detinut-penitenciarul-rahova-plecat-permisie-intors-185707/

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: