Cooperare în domeniul economiei sociale. ”Trebuie să investim mai mult atât în formare, cât și în îmbunătățirea competențelor”

de | 04.09.2024 18:57 | Național

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul de Stat Bavarez al Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale, Ulrike Scharf, au semnat o Declarație Comună de Intenție pentru cooperarea în domeniul economiei sociale. Astfel, potrivit informării MMSS, prin această Declarație Comună de Intenție, cele două părți își exprimă angajamentul de a aprofunda cooperarea în vederea creșterii și promovării economiei sociale, un sector vital pentru dezvoltare durabilă și incluziune. Peste 200.000 de români muncesc și trăiesc în Bavaria.

Astăzi, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a avut loc semnarea unei Declarații Comune de Intenție privind cooperarea în domeniul economiei sociale între România și Landul Bavaria din Republica Federală Germania. Documentul a fost semnat de Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, și Ulrike Scharf, Ministrul de Stat Bavarez al Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale. La întâlnire a fost prezent și Excelența Sa dl. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

Semnarea Declarației vine ca urmare a ședinței comune din iunie a guvernelor României și Statului Bavaria, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la instituirea cooperării instituționale româno-bavareze.

”Mă bucură prezența dumneavoastră, astăzi, la Ministerul Muncii. Este o garanție a faptului că vom continua lucrurile bune începute deja împreună. Este important să ne coordonăm politicile privind ocuparea, trebuie să investim mai mult atât în formare, cât și în îmbunătățirea competențelor. Declarația semnată astăzi are în vedere Planul European de Acțiune pentru Economia Socială adoptat de Comisia Europeană și vine în sprijinul dezvoltării unor condiții-cadru favorabile pentru economia socială atât în România, cât și în Bavaria. Semnarea acestei Declarații reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale și în dezvoltarea de noi parteneriate care să sprijine economia socială, contribuind astfel la crearea unor societăți mai echitabile și mai incluzive. Obiectivul meu este ca cel puțin un procent din PIB-ul României să fie generat de activitățile întreprinderilor sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.

Sursă foto: FB MMSS

”Este o onoare să fim aici. Declarația comună semnată astăzi ne va apropia și mai mult. Avem deja proiecte comune începute de mai mult timp și putem să ne extindem cooperarea”, a declarat ministrul Ulrike Scharf, potrivit informării publicate.

Printre acțiunile de cooperare incluse în această inițiativă se numără schimbul de bune practici, întâlniri între reprezentanți ai ambelor țări, precum și promovarea antreprenoriatului social.

Discuțiile de astăzi au vizat și deficitul forței de muncă, întărirea colaborării pe linie de securitate la locul de muncă și drepturile angajaților, precum și recunoașterea drepturilor de securitate socială.

Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro, acestea vizând în principal domeniile construcțiilor de mașini, piese şi componente din industria auto, IT.

Românii constituie a 4-a cea mai numeroasă comunitate de străini din Germania, după turci, ucraineni și sirieni, la care se adaugă câteva sute de mii de originari din România deținători ai cetățeniei germane. 909.793 de persoane sunt în evidența statistică a cetățenilor români înregistrați oficial cu domiciliul/rezidența în Germania.

Sursă foto: Facebook MMSS.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-a lansat proiectul Caravana „Redescoperă Oina”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole