Sfânta Maria Mică: Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

de | 08.09.2024 10:20 | Național, Lifestyle

Pe 8 septembrie, creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept „Sfânta Maria Mică”. Această zi sfântă marchează nu doar un moment esențial în istoria creștinismului, ci și începutul noului an bisericesc, aducând cu sine o serie de tradiții, obiceiuri și semnificații spirituale profunde.

Potrivit news.ro, peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cele mai numeroase fiind femeile.

Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria.

Numele Maria, asociat cu Fecioara Maria, mama lui Iisus, este extrem de răspândit și venerat în lumea creștină. În ciuda simplității sale, numele are semnificații profunde, fiind legat de ideea de puritate și sfințenie.

Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana – 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara – 51.460 şi de cele care poartă numele Marinela 50.873. Numele întâlnite cel mai rar sunt Marusia – 806 şi Mery – 172.

De asemenea, 652.539 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulţi, 316.800, purtând numele Marian.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Pe 8 septembrie, credincioșii aduc la biserică roadele toamnei pentru a fi binecuvântate, iar femeile care își doresc copii se roagă Maicii Domnului pentru ajutor.

Sfânta Maria Mică este văzută ca ocrotitoarea femeilor și a copiilor, iar în tradiția populară ziua marchează începutul culesului viilor și al altor recolte de toamnă.

Superstiții și credințe populare

Se spune că vremea din această zi prevestește cum va fi toamna și iarna, iar cei care se roagă sincer vor avea parte de protecție divină pe tot parcursul anului. De asemenea, se recomandă evitarea certurilor și a muncilor grele pentru a nu atrage mânia divină.

O altă superstiţie populară se referă la tunsul părului și la tăierea unghiilor. Se spune că aceste aduc pagubă și nefericire dacă sunt făcute în ziua de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică. În anumite zone ale ţării, oamenii evită să împrumute obiecte sau bani, crezând că, astfel, își pot pierde norocul.

Această zi sfântă este prilej de bucurie, credință și reflecție, aducând speranță în inimile credincioșilor.

Foto descriptiv stirileprotv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Patru medalii pentru România la Olimpiada Internațională de Informatică 2024

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: